(doc) Apelul diasporei privind felul cum vor vota moldovenii de peste hotare la alegerile parlamentare: Cerem să putem vota și cu buletinul de identitate

Asociațiile de moldoveni de peste hotare și cetățenii Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu limitarea dreptului la vot a alegătorilor moldoveni din afara țării din cauză că aceștia pot vota doar cu pașaportul pentru intrare – ieșire din țară și nu au dreptul de a vota cu buletinul de identitate. Având în vedere faptul că în toamna anului 2018 sunt preconizate alegeri parlamentare, moldovenii au înaintat un apel public în care solicită autorităților abilitate soluționarea urgentă a acestei situații în vederea asigurării dreptului la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare.

Diaspora cere Comisiei juridice a Parlamentului și CEC să i se permită să voteze și cu buletinul de identitate, nu doar cu pasaportul.

(doc) Apelul diasporei privind felul cum vor vota moldovenii de peste hotare la alegerile parlamentare: Cerem să putem vota și cu buletinul de identitate
(Foto: UNIMEDIA)

În punctul 7 din regulamentul Comisiei Electorale Centrale, e indicat doar pașaportul pentru intrare – ieșire din țară ca document în baza căruia poate avea loc votarea în secțiile de votare de peste hotare.

Semnatarii consideră că prevederea din p.7 din Regulamentul CEC reprezintă o ingerință în dreptul la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare. Semnatarii consideră că prin reglementarea din p.7 din Regulamentul CEC au fost interpretate restrictiv prevederile art. 58 din Codul Electoral referitor la documentele de identitate cu care pot vota cetățenii Republicii Moldova. 

Pub

În plus, semnatarii apelului public spun că ambele documente de identitate conțin datele de identitate ale cetățenilor, necesare pentru efectuarea votării (nume, prenume, codul numeric personal). De asemenea, în secțiile de peste hotare sunt luate măsuri pentru prevenirea votării multiple, cum ar fi declarația pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă și utilizarea SIAS.

„Prin urmare, nu există vreo restricție rezonabilă nici pentru autorități la votarea cu buletinul de identitate în secțiile de votare peste hotare. Dimpotrivă, aceasta va soluționa chestiunea votării cu pașapoartele expirate. În sprijinul dreptului alegătorilor din diasporă de a vota și în baza buletinului de identitate / pașaportului, poate servi și practica internațională. În țări precum Belgia, Austria, Spania, Suedia, Slovenia, Olanda, Lituania, Letonia, Ungaria, Georgia, Cehia, Croația, Coreea, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, alegătorii pot vota atât cu pașaportul, cât și cu buletinul/cartea de identitate (identity card).

Suplimentar, menționăm faptul că Biroul Relații cu Diaspora (BRD) susține ideea ca cetățenii aflați peste hotarele țării să poată vota și cu buletinul de identitate, fapt care a fost declarat de nenumărate ori de către reprezentanții BRD”, se arată în scrisoarea publică.

Deocamdată autoritățile nu au venit cu o reacție la doleanțele moldovenilor aflați peste hotare.

UNIMEDIA amintește că Regulamentul CEC a fost modificat odată cu modificarea sistemului de vot din proporțional în mixt.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub