(doc, video) Liberalii vor „să rezolve pe cale constituțională” problema neutralității Republicii Moldova

Liberalii vor „să rezolve pe cale constituțională” problema statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Deputații Partidului Liberal intenționează să se adresează din nou la Curtea Constituțională cu solicitarea de a interpretarea dispozițiilor din art. 11 din Constituție, care prevede că Republica Moldova este stat neutru și nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Prevederea cu privire la neutralitate poate fi exclusă doar prin referendum, dar PL vrea să încerce o „scurtătură” și să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a aboli statutul de neutralitate permanentă. 

(doc, video) Liberalii vor „să rezolve pe cale constituțională” problema neutralității Republicii Moldova
Mihai Ghimpu, președinte PL (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Potrivit autorilor sesizării, Republica Moldova trebuie să renunțe la statutul de neutralitate și să adere la NATO, în caz contrar, riscă să-și piardă independența și suveranitatea. În context, liberalii amintesc de agresiunea militară din Georgia (2008) și din Ucraina (2014).
 
„Republica Moldova nu poate exista ca stat independent, își va pierde suveranitatea și libertatea cetățeanului dacă nu aderăm la NATO. Doar așa ne putem garanta pacea. Este ridicol să ai o normă constituțională și încă Federația Rusă să-ți mai ceară să-ți mai garantezi încă o dată neutralitatea, printr-o lege. E naiv și stupid. Ei înțeleg că cursul de integrare europeană a Republicii Moldova este legat de integrarea în UE. Cum spun evreii: „Fă invers decât își spun dușmanii tăi”. Noi trebuie să excludem această neutralitate. Am decis să sesizăm Curtea Constituțională cu privire la interpretarea art. 11. Cum poate funcționa această prevedere de stat neutru, când pe teritoriul nostru este armată străină. În aceste condiții, poate Republica Moldova adera la NATO?”, a subliniat președintele PL, Mihai Ghimpu.
 
Deputații PL sunt siguri prin Parlament nu poate fi obținută modificarea art. 11. „Această problemă a abrogării neutralității nu va putea fi realizată pe cale parlamentară. Suntem absolut siguri că unii nu vor fi de acord, sau doar parțial, alții vor fi evazivi și vor aștepta timpuri mai bune. Timpurile nu așteptă și iminența unor provocări în care Republica Moldova ar putea fi antrenată, ne-am gândit să rezolvăm această problemă pe care constituțională. Această cale suntem absolut convinși că este cea mai scurtă și mai sigură cale pentru rezolvarea acestei probleme foarte stringente pentru Republica Moldova”, a evidențiat Valeriu Munteanu.
 
Iată una din întrebările pe care liberalii o adresează Înaltei Curți: „Sunt aplicabile prevederile art. 11 din Constituţie, având în vedere că deja la momentul adoptării şi intrării în vigoare a Constituţiei pe teritoriul Republicii Moldova erau dislocate trupe militare ale altui stat, fiind astfel ab initio lovite de nulitate aceste prevederi?”.
 
Cu toate acestea, sondajele arată că majoritatea cetățenilor se arată împotriva aderării Republicii Moldova la NATO. „Noi nu am venit în politică pentru  a face pe placul cetățenilor derutați, manipulați, amăgiți și neinformați. Noi venim să apărăm interesele lor, pentru că noi pricepem mai bine ca ei, de aceea ei ne votează pentru noi. Noi ne facem datoria ca cetățeni. Dacă noi am fi făcu politică de felul acesta, am fi vorbit de „limba moldovenească” și am fi chemat să intrăm în „Velikaia Russi”. Noi avem altă menire. În anii '90, pentru limba română erau 4% , acum sunt peste 40%. Noi picătură, cu picătură schimbăm lucrurile. Și cu identitatea la fel va fi. trebuie să fie cineva care să-și asume această povară”, a conchis Ghimpu. 

Sursa video: privesc.eu

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub