(doc, video) Codul Educației, trecut în prima lectură de Parlament

Noul Cod al Educației a fost dezbătut și adoptat în prima lectură de către Parlament. Noua lege a învățământului a fost prezentat plenului de către ministra Maia Sandu, care a fost luată la întrebări de către deputați, relatează UNIMEDIA.
 
Pentru ca noua lege să intre în vigoare este nevoie de aprobarea în trei lecturi. În timpul dezbarterilor, ministra Maia Sandu a fost criticată, dar și lăudată de către aleșii poporului.
 
 

Deputata Corina Fusu a felicitat-o pe ministra Educației pentru „curajul și demnitate de om de stat” de care a dat dovadă atunci când a insistat ca în Codul Educației să fie stipulat că limba de stat și limba de studiu de bază este limba română.
 
Comuniștii au acuzat că proiectul Codului Educației are tentă electorală. „A fost dezbătut timp de cinci ani și acum, cu câteva luni înainte de alegeri, veniți în Parlament ca acesta să fie adoptat de urgență. De ce nu după alegeri, când noua guvernare să se ocupe de reformă?”, a întrebat deputatul PCRM, Ghenadie Morcov.
 
„Nu sunt de acord că este un proiect cu tentă electorală și, se pare, că nu ați citit documentul până la urmă. Reformele nu au un caracter populist. Dimpotrivă, sunt reforme dificile, sunt și reforme care trezesc rezistență, etc. Documentul nu pică bine la alegri, dar în pofida acestui fapt noi credem că este important să avem acest document adopatat acum pentru că nu ne mai putem permite luxul să îl mai tergiversăm. Avem nevoie de o nouă lege ca să schimbăm lucrurile în educație, iar dvs spuneți să mai sacrificăm un an din viața copiilor care merg la școală astăzi. Noi credem că este un document bun. Dacă era bun jumătate de an în urmă, veneam mai devreme”, i-a răspuns ministrul Maia Sandu.
 
Până la sfârșitul sesiunii de vară a Parlamentului, Codul Educației urmează să fie votat și în lecturile finale.
 
 
UNIMEDIA amintește că proiectul noului Cod al Educației a fost aprobat de către Guvern pe 28 iunie. Noul Cod al Educației are trei scopuri principale. Primul se referă la accesul pentru toți la studii, al doilea este îmbunătățirea calității și al treilea se referă la creșterea gradului de relevanță. În prezent, domeniul educației este reglementat de Legea privind învățământul, adoptată în 1995.
 
 
Noul Cod al Educației a fost plasat pe site-ul Ministerului Educației

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub