Disensiunile din PCRM, de la „Pădurea Domnească” la „maidanul moldovenesc”
Publicația online kommersant.md a făcut o radiografie a situației din Partidul Comuniștilor, în baza discuțiilor purtate „off the record” cu deputați din PCRM și persoane influente din cadrul formațiunii.
 
Sursa scrie că disensiunile dintre tabăra lui Voronin și cea a lui Tkaciuk se trag încă din mai 2013, când în cadrul coaliției de guvernare a avut loc acea criză de proporții ca urmare a scandalului „Pădurea Domnească”, scrie UNIMEDIA.
 
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
„Grupul pro-PD în partidul nostru există demult”, spune un comunist din grupului lui Tkaciuk, citat de Kommersant. „Prima dată acest grup s-a făcut vizibil pe 2 mai 2013”, în plin scandal dintre PLDM și PD.
 
În mai 2013, în timpul negocierilor dintre PCRM și PD, Vlad Plahotniuc i-ar fi propus lui Voronin funcția de speaker. „Cu această ofertă, Voronin a venit la fracțiune și a început să-i facă lobby. Discuțiile erau aprinse. Gruparea lui Tkaciuk încerca să explice că este o capcană: comuniștii ar fi făcut parte din guvernare, dar nu ar fi avut pârghii pentru a influența deciziile”, spune deputatul PCRM care ar fi participat la acele negocieri.
 
Fracțiunea PCRM, potrivit sursei citate, s-a divizat atunci pentru prima dată. Jumătate din deputați erau contra aceptării propunerii, însă Vitiuc, Reidman, Zagorodnîi și Voronin, se declarau pentru: „A avut loc un scandal, în urma căruia Voronin în cele din urmă și-a schimbat poziția”. Ulterior comuniștii „au cochetat” cu PLDM și au votat împreună mai multe inițiative, ziua fiind numită ulterior „Vinerea Neagră”.
 
Disensiunile din PCRM, de la „Pădurea Domnească” la „maidanul moldovenesc”
 
Un alt episod important, care ar fi dus la disensiuni în PCRM, ar fi cel cu „revoluția de catifea”. După mai multe proteste neînsemnate din teritoriu, tabăra lui Tkaciuk a decis să petreacă un miting de câteva zeci de mii spre Chișinău, înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urma să parafeze Acordul de Asociere cu UE.
 
Această acțiune urma să se încheie cu un miting de amploare în fața Guvernului, non-stop. Dar, acestui plan i se împotriveau figuri influente din PCRM. Împotriva unui scenariu violent se expuneau: Voronin, Reidman, Vitiuc, Zagorodnîi, Reșetnicov și Postoico. „Ei nu că nu vroiau maidan, ei în genere nicio acțiune nu doreau. Din cauza acestei bâlbâieli, noi mult timp nu am putut stabili o dată pentru marșul spre Chișinău, însă era principial ca această acțiune să aibă loc înainte de parafarea acordului. Protestul a fost anunțat pentru ziua de 23 noiembrie, cu o săptămână înainte de Summitul de la Vilnius. La început părea că totul decurge conform planului. Pe rețelele de socializare, deputații au anunțat că va avea loc un protest non-stop, cu zeci de mii de participanți. Poliția a anunțat că erau circa 15 mii de protestatari, iar comuniștii peste 40 mii. Au fost mesaje împotriva „oligarhiei” și „Guvernului corupt”. Însă, totul s-a sfârșit atunci când Vladimir Voronin a interpretat acel refren”, spune sursa citată de Kommersant.
 
„După acest episod, acțiunea a fost încheiată. Voronin a închis mitingul cu karaoke, deși intenționam să rămânem acolo peste noapte. Acel final a demoralizat multă lume”, a adăugat sursa.
 
Astfel, anume datorită lui Voronin, acțiunea din noiembrie 2013 nu ar fi pornit pe un făgaș radical.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.