Directorul „Newsweek” România, oprit de vameșii moldoveni să treacă granița cu 250 de exemplare ale revistei

Vameșii din Republica Moldova i-au interzis directorului ediției românești a revistei „Newsweek”, Sabin Orcan, să aducă la Chișinău 250 de exemplare ale publicației, din mai multe ediții, pe motiv că jurnalistul nu deținea documentele confirmative necesare.

Potrivit Serviciului Vamal, acest număr de reviste a fost calificat drept lot comercial, așa că în acest caz inspectorul vamal a procedat legal. Sabin Orcan califică incidentul de la postul vamal Leușeni drept „atitudine stalinistă”, scrie portalul media-azi.md.

Foto: media-azi.md

Jurnalistul a explicat pentru media-azi.md că atunci când a luat cu el cele 250 de exemplare ale revistei „Newsweek” (câte 50 din cinci ediții) nu s-a gândit că va avea probleme cu trecerea lor la vamă, pentru că anterior a trecut hotarul de mai multe ori, inclusiv în calitate de coordonator al ziarului „Adevărul” din Moldova.

Sabin Orcan a precizat că a prezentat vameșului legitimația de jurnalist și de director al revistei „Newsweek” România explicându-i faptul că nu le aduce pentru a le comercializa, ci doar că să le ofere unor prieteni la conferința „Ecosistemul investițiilor private și Marketingul inteligent” de la Chișinău.

„Cam o oră a durat aventura aceasta. Am lăsat revistele în România, la o benzinărie și m-am întors să vorbesc la această conferință. La întoarcerea din România, după ce am lăsat revistele, m-au controlat din nou, un alt domn a încercat să verifice dacă nu cumva am reviste ascunse. Mi se pare absolut șocant. E o atitudine stalinistă...”, a afirmat Orcan pentru media-azi.md.

„Numărul de 250 de exemplare de revistă, prezentat la control vamal, se atribuie la noțiunea de lot comercial, iar articolul 5 din Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice stabilește că bunurile destinate activității comerciale sau de producție pot fi declarate în regim vamal de import numai de către persoane juridice. Dumnealui s-a prezentat ca persoana fizică”, a explicat Cristina Rău, șefa Secției relații publice.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.