Diacov: Rusia are antipatii față de politicienii care văd prin somn peste tot mâna Moscovei

Forțele politice de la Moscova simt mai degrabă antipatie decât simpatie față de unele formațiuni politice de la Chișinău. De această părere este președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Politicianul s-a referit în acest context la cei „care prin somn văd mâna Moscovei în tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”.

Deputatul a făcut aceste declarații în cadrul unui interviu pentru europaliberă.org, transmite UNIMEDIA.
Diacov: Rusia are antipatii față de politicienii care văd prin somn peste tot mâna Moscovei
Dumitru Diacov, președinte de onoare PDM (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

„Eu nu am simţit în mod deosebit că există o anumită simpatie, mai ales în situaţia noastră concretă, reală. Poate antipatii faţă de unele partide, unii lideri sau declaraţii, nu exclud că există. De exemplu, faţă de declaraţiile unor lideri liberali, care se fac din când în când şi care prin somn văd mâna Moscovei în toate câte se întâmplă în Republica Moldova”, a declarat Diacov.

Întrebat cum reacţionează cei din Federaţia Rusă când aud că politicienii de la Chişinău spun că mâna Moscovei e cam peste tot, Diacov a răspuns: „Oamenii serioşi, eu cred că zâmbesc fiindcă nu poţi să priveşti aceste lucruri la modul serios într-o ţară serioasă”.

Politicianul a mai subliniat că în relația bilaterală Republica Moldova și Federația Rusă sunt multe restanțe, dar Moscova ar trebui să înțeleagă că obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea europeană.

„Rar ne întâlnim, facem declaraţii hărţăgoase, nu există o listă de realizări comune care să ne creeze o mai bună perspectivă pe viitor. Nu este un lucru bun, mai ales pentru o ţară mică. O ţară mică trebuie să aibă relaţii bune şi prietenoase cu lumea serioasă. Eu cred că din partea noastră trebuie să vină o ofertă de asigurări că noi privim lucrurile serios, vrem să fim parteneri serioşi, dorim relaţii permanente, fără oscilaţii deosebite, fără extreme. Cursul strategic al Republicii Moldova este clar - integrarea europeană. Sigur că Rusia are interesele ei, are strategia sa, are viziunile sale. Ceea ce trebuie să facă specialiştii noştri, Ministerul de Externe, Guvernul, este să cunoască cât se poate de bine aceste realităţi, să cunoască acele interese pe care le are Federaţia Rusă şi să încerce să răspundă adecvat, în corespundere cu interesele Republicii Moldova”, a mai afirmat deputatul democrat.

UNIMEDIA menționează că ministrul Afacerilor Externe și Intergării Europene, Natalia Gherman, se află într-o vizită de lucru în Federația Rusă. Șefa diplomației moldovenești urmează să se întâlnească astăzi cu omologul său rus, Serghei Lavrov.  

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub