Diacov propune colaborare „parlamentară” cu Sovietul Suprem de la Tiraspol

Democratul Dumitru Diacov propune să fie creată o comisie „interparlamentară” între Parlamentul Republicii Moldova și așa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol pentru „cooperare pe dimensiunea parlamentară” cu regiunea transnistreană, notează UNIMEDIA.
 
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că va dezbate propunerea cu liderii grupurilor parlamentare și va lua ulterior o decizie. Liberalul Mihai Ghimpu a criticat ideea enunțată de Diacov, subliniind că acceptarea propunerii date ar însemna recunoașterea legitimității regimului de la Tiraspol.
 
Diacov propune colaborare „parlamentară” cu Sovietul Suprem de la Tiraspol
Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Eu vreau să propun ca Parlamentul Republicii Moldova să se adreseze Sovietului Suprem de la Tiraspol. Reglementarea transnistreană va rămâne și în continuare un domeniu foarte important de activitate. În situația care s-a creat acum cu Ucraina, ceea ce se întâmplă acum în jurul Moldovei, este important ca noi să avem pe dimensiune parlamentară de cooperare cu Transnistria. Din păcate, de ani de zile lipsește acest segment”, a menționat președintele de onoare al PD în plenul Parlamentului.
 
Acesta s-a adresat speakerului. „Este rugămintea, ca dvs, din numele Parlamentului, să vă adresați cu propunerea să constituim un grup de lucru, noi aici și ei acolo,  și să încercăm să aducem o dinamică și în dimensiunea parlamentară. Există o anumită situație acolo, noi avem disponibilitatea să fim foarte deschiși. Propun ca din start Parlamentul să aibă rezolvată această situație”, a adăugat Dumitru Diacov.
 
Andrian Candu va discuta cu liderii fracțiunilor parlamentare și după caz se va  lua decizia dacă se va adresa așa-numitului Soviet Suprem cu o astfel de propunere.
 
Mihai Ghimpu a declarat că PL este contra unei asemenea propuneri. „În Republica Moldova există un singur Parlament, organ legislativ superior, celelalte sunt consilii - putere locală. Dacă se va adopta o astfel de hotărâre, se va încălca grav legislația. Asta înseamnă că se va recunoaște indirect așa-zisul parlament de la Tiraspol. Noi putem crea comisii de care doriți, numai nu la nivel de Parlament al Republicii Moldova și așa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol. Transnistria este teritoriul Republicii Moldova: avem acolo raionul Slobozia, raionul Grigoriopol și raionul Dubăsari”, a tăiat președintele PL.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub