Dezvoltarea societății civile: De la implicare în procesul decizional la viabilitate financiară

Dezvoltarea societăţii civile în Republica Moldova, stimularea coeziunii sociale şi valorificarea potenţialului uman, pot fi asigurate printr-un dialog constructiv cu autorităţile publice, inclusiv prin consolidarea sustenabilităţii financiare, dezvoltarea spiritului civic activ şi al voluntariatului. Concluziile au fost făcute la clubul de presă „Strategia de Dezvoltare a Societății Civile (SDSC) 2018-2020 a fost adoptată: Care sunt pașii următori?“, de către reprezentanții organizațiilor societății civile (OSC), funcționari de rang înalt și experți internaționali. 

Dezvoltarea societății civile: De la implicare în procesul decizional la viabilitate financiară
(Foto: SDSC)

Consultantul de program în cadrul Centrului European pentru Drept Necomercial (ECNL, Ungaria), Luben Panov, a subliniat faptul că  este importantă coordonarea implementării Strategiei de către autorități în parteneriat cu OSC-urile.

La rândul său, consilierul superior în cadrul Oficiului Guvernamental pentru Cooperare cu OSC-urile (Croația), Luka Kevesevic, a accentuat că este la fel de important să existe un consens între reprezentanții statului și cei ai sectorului asociativ.

În opinia consilierului juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova(CRJM),Ion Guzun, Strategia de Dezvoltare a Societăţii Civile prevede ca autorităţile publice să aibă o procedură uniformă de consultare publică, pentru a asigura o participare eficientă a cetăţeanului în procesul de luare a deciziilor.

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldova, Valentina Buliga, în responsabilitatea căreia este Strategia de Dezvoltare a Societății Civile, a apreciat procesul transparent și participativ la elaborarea acestui document strategic și și-a exprimat deschiderea pentru continuarea acestei colaborări și la faza de implementare a acestuia. 

Evenimentul a avut loc în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub