Detalii din Acordul secret al AIE

EXCLUSIV. Portalul de știri UNIMEDIA a reușit să intre în posesia mai multor informații ce se conțin în anexele secrete ale Acordului semnat de liderii Alianței pentru Integrare Europeană la sfârșitul anului trecut. Datele fac trimitere la partajarea politică a conducerii mai multor instituții. Informația din anexele secrete ajunsă în posesia UNIMEDIA nu este completă.

Deocamdată nu este clar în ce măsură Acordul a fost respectat și dacă partidele au reușit să ia sub control instituțiile la care se face trimitere. Analistul politic Igor Boțan a declarat recent că nerespectarea prevederilor din Acordul secret este izvorul neînțelegerilor din coaliția de guvernare.
Detalii din Acordul secret al AIE
(Colaj: UNIMEDIA)

Astfel, potrivit documentului, conducerea Curții de Conturi, Comisiei Electorale Centrale, Centrului Național pentru protecția datelor cu caracter personal, Biroului Național de Statistică, Serviciului Grăniceri, Agenției Rezerve materiale ar fi revenit Partidului Liberal Democrat din Moldova.

De cealaltă parte, Partidului Democrat i-ar fi revenit conducerea Procuraturii Generale, Comisiei Naționale a Pieții Financiare, Agenției relații funciare și cadastru, Biroului relații interetnice, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.

Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu, i-ar fi revenit în urma partajării următoarele instituții: Serviciul de Informații și Securitate, Banca Națională a Moldovei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Agenția MoldSilva, Agenția Turismului.

Documentul face trimitere și la prezidiul Parlamentului. Conform informațiilor, funcția de președinte al Legislativului revine PL, prim-vicepreședinte - PDM, vicepreședinte - PLDM, vicepreședinte - PCRM.

Informațiile au fost oferite de surse din PL. Acestea nu fac trimitere la partajarea funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție. Ieri, liderul PLDM Vlad Filat a spus că și această funcție a fost partajată politic, dar s-a ferit să ofere detalii. Acesta a declarat că va publica acest Acord dacă situația o va cere. 

Vedeți aici anexa Acordului care a fost făcută publică în luna ianuarie.  

Sursa: UNIMEDIA

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub