Democrații așteaptă ca Valeriu Guma să epuizeze toate căile de atac, înainte de a lua o decizie

Deputatul Partidului Democrat, Valeriu Guma, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în România, fiind învinuit de „cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită”, cu toate acestea, el continuă să rămână în libertate, ba mai mult decât atât este implicat activ în procesul legislativ din Republica Moldova, notează UNIMEDIA.

Implicit, pe numele deputatului au fost emise mandat european de arestare şi mandat de urmărire internaţională.
Democrații așteaptă ca Valeriu Guma să epuizeze toate căile de atac, înainte de a lua o decizie
Valeriu Guma, deputat PD (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

Șeful său de partid, Marian Lupu, explică de ce Valeriu Guma încă nu a fost lipsit de imunitate parlamentară. „Am primit niște informații de la dl Guma. Și repet poziția mea și a partidului: Da, pe plan intern (n.red. - În România), au fost epuizate toate căile, însă nu au fost epuizate toate căile pe plan internațional”, a subliniat liderul PD în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

„Pe care motiv, domnia sa pregătește, după cum ne-a informat, demersul respectiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Noi vom aștepta să vedem când se încheie toate căile de recurs. După ce toate căile vor fi epuizate și vom avea rezultatul final, atunci vom adopta decizia respectivă. Să vedem ce vor face autoritățile românești. Este un pic straniu, că l-au dat în urmărire, dar în același timp nicio solicitare din partea Bucureștiului nu a parvenit. Ce îi împiedică pe autoritățile de la București să discute la direct cu noi? Ce suntem pe diferite continente, suntem la distanțe mari?”, întreabă retoric Marian Lupu.

UNIMEDIA amintește că deputatul Valeriu Guma a fost condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare pentru „cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită”. Decizia este definitivă și irevocabilă. Guma spune ca va ataca decizia la CEDO.

România și Republica Moldova au semnat, anterior, un acord care permite moldovenilor condamnați pe teritoriul de peste Prut să își ispășească pedeapsa în penitenciarele de la noi. Conform art.18, alin.2 din Constituția Republicii Moldova, Guma nu poate fi extrădat sub nicio condiție, atât timp cât este cetățean al Republicii Moldova. Astfel, autorităților române nu le rămâne decât să aștepte ca deputatul democrat, Valeriu Guma, să fie încarcerat la noi. În acest caz, urmează să fie efectuată recunoașterea hotărârii penale străine și ulterior, să fie pusă în executare pe teritoriul Republicii Moldova.

Fotografiile parlamentarului au apărut pe site-urile Interpol și Poliției Române. Alături de poze, sunt prezentate caracteristicile lui Valeriu Guma și fapta pentru care este dat în căutare.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub