Decizia lui Igor Dodon de a nu permite militarilor moldoveni să participe la un exercițiu militar din Ucraina, în atenția presei internaționale

Publicația Reuters a scris despre decizia lui Igor Dodon de a interzice celor 57 de militari moldoveni să participe la un exercițiu militar din Ucraina. 

"Președintele pro-rus al Republicii Moldova Igor Dodon a blocat planurile guvernului de a trimite soldați în Ucraina, pentru a participa la exerciții militare din această săptămână și care coincid cu exercițile militare ale Rusiei în Belarus", scrie reuters.com.

Decizia lui Igor Dodon de a nu permite militarilor moldoveni să participe la un exercițiu militar din Ucraina, în atenția presei internaționale
(Foto: UNIMEDIA)

După ce ieri președintele Igor Dodon a interzis participarea a 57 de militari moldoveni la un stagiu de pregătire în Ucraina, la ședința Guvernului de astăzi, s-a luat decizia de a trimite totuși militarii din Republica Moldova în Ucraina.

"Între timp, Rusia va conduce exerciții militare între 14 și 20 septembrie în vestul Rusiei, în Belarus și în Kaliningrad. Moscova a respins temerile din țările vecine că exercițiile ar putea fi precursor al unei invaziuni", mai scrie Reuters.

Pub

Motivul lui Igor Dodon de a interzice celor 57 de soldați să participe la exercițiile militare din Ucraina ar fi faptul că Moldova este un stat neutru și trebuie să rămână astfel.

„Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar", a spus Dodon.

Stagiul militar urma să aibă loc în perioada 7-23 septembrie și are scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităților de apărare și promovarea imaginii Armatei Naționale pe arena internațională.

Un purtătot de cuvânt al ministerului apărării ucrainean a spus că Ucraina nu a fost informată că Moldova își va retrage personalul militar. Mai devreme anul acest, Igor Dodon a interzis participarea militarilor în exerciții NATO desfășurate în România, ceea ce a generat plângeri din partea ambasadorilor american și român la Chișinău, mai transmite Reuters.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub