De Ziua Memoriei, circulaţia rutieră va fi parţial sistată pe unele artere din Capitală

Atenție șoferi. Astăzi, 2 martie, în Chişinău urmează să fie desfăşurate activităţi comemorative consacrate Zilei Memoriei. În acest context, Ministerul Afacerilor Interne solicită conducătorilor auto să se abţină de la deplasarea cu automobilele personale în zona din centrul Capitalei.

De asemenea, MAI îndeamnă șoferii ca să nu parcheze unităţile de transport pe traseele de deplasare a „Marşului Memoriei”, să se conformeze necondiţionat indicaţiilor agenţilor poliţiei rutiere şi să aibă o atitudine tolerantă faţă de posibilele dificultăţi apărute în circulaţie.

 De Ziua Memoriei, circulaţia rutieră va fi parţial sistată pe unele artere din Capitală
Sediul MAI (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

Astfel va putea fi evitat blocajul traficului rutier, notează UNIMEDIA cu referire la un comunicat al Ministerului Afacerilor de Interne. 

Potrivit sursei, va fi parţial sistată circulaţia rutieră pe str. Bănulescu-Bodoni, în perimetrul străzilor bl. Ştefan cel Mare şi str. 31 august 1989, în intervalul de timp 9.30-10.15.

Pe parcursul deplasării „Marşului Memoriei”, va fi parţial sistată circulaţia rutieră pe itinerarul Piaţa Marii Adunări Naţionale – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Ismail – str. Pan Halippa – Complexul memorial „Eternitate”, în intervalul de timp 10.15-11.00.

De asemenea va fi temporar sistată circulaţia rutieră pe str. Izmail, în perimetrul străzilor Bernardazzi şi Pan Halippa, între orele 11.00-12.15.

UNIMEDIA precizează că oficial, 2 martie 1992 este considerată ziua declanșării Războiului de pe Nistru, atunci când Republica Moldova devine membru ONU, ceea ce duce la recunoașterea caracterului ilegal al auto-proclamatelor „republici" nistreană și găgăuză. Primele ciocniri însă au avut loc încă în 1991, prin blocarea podurilor de la Dubăsari, Ștefan Vodă, Gura Bâcului.

La 2 martie, președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturi de poliție loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Separatiștii, ajutați de trupele sovietice, și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.

La 21 iulie 1992 Chișinăul și Moscova au semnat un acord de încetare a focului. De-a lungul râului Nistru a fost instituită Zona de Securitate, compusă din trei sectoare, cu lungimea de 225 km şi lăţimea 15-21 km.

În 2010, Parlamentul de la Chișinău a desemnat ziua de 2 martie este drept Zi a Memoriei.
Conform datelor părţii transnistrene, în conflictul armat din 1992 au decedat cca 800 de transnistreni. Potrivit Ministerului Apărării în conflictul armat de pe Nistru au decedat 287 de moldoveni.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub