De ce este contagios căscatul?

Fără îndoială, mulți dintre noi am simțit pe propria piele cât de contagios este căscatul, însă cauzele pentru care acest gest este molipsitor abia recent au fost deslușite de oamenii de știință, scrie realitatea.net. 

De ce este contagios căscatul?
poză simbol (Foto: realitatea.net)

Căscatul este contagios între oameni atunci când nivelul de empatie al celui care privește un om căscând este ridicat. Însă nu este vorba doar de empatie, de capacitatea de identificare, prin trăire, cu experiențe altor persoane. Nivelul de contagiozitate al căscatului a fost documentat în numeroase rânduri de oamenii de știință.

Căscatul molipsitor are loc ca reacție fizică a unei persoane care vede, se gândește sau aude pe altcineva căscând, fiind o diferența enormă între un căscat survenit astfel și unul apărut în mod spontan, pe fond de oboseală sau plictiseală. Și nu doar oamenii căsca în mod spontan! Toate vertebratele, inclusiv șerpii și șopârlele, cască spontan.

Pub

Când vine vorba de cât de contagios este căscatul în rândul oamenilor, lungimea de undă emoțională este esențială. Studii recente au demonstrat că gradul de contagiozitate căscatului scade odată ce persoana care vede pe altcineva căscând înaintează în vârstă, îmbătrânirea scăzând capacitatea umană de a empatiza cu alții.

Mai mult, căscatul nu este contagios pentru copii care nu au implinit inca vârsta de patru ani, pentru că ei încă nu pot empatiza. Totuși, fatul din uterul femeii însărcinate începe să caște încă de la 11 săptămâni de dezvoltare. Pe de altă parte, copiii care suferă de autism nu se molipsesc de căscatul altora, iar formele severe ale bolii nu empatizeză deloc cu cei care cască în jurul lor. Mai mult, căscatul este mult mai puțin contagios la persoanele care suferă de schizofrenie.

La aceste concluzii au ajuns cercetatorii Universitatii Duke din SUA, care au numărul de câte ori au cascat 328 de voluntari sănătoși în momentul în care au fost puși să vizioneze trei minute de filmare cu alți oameni care casc. Unii participanți la studiu este mai predispuși să caste decât alții, se arată în studiul publicat în revista de specialitate PLOS ONE.

Vârsta celui care privea pe alții căscand este un alt factor care influenteaza in mod semnificativ contagiozitatea cascatului. O persoana de varsta a treia este mult mai putin predispusa sa se molipseasca de cascat decat una tanara.

Caracterul molipsitor al cascatului are, de fapt, origini pur emotionale, fiind un instinct primar care ajută oamenii să se apropie unul de celalalt.

Când vine vorba de cât de contagios este căscatul în rândul oamenilor, lungimea de undă emoțională este esențială. Studii recente au demonstrat ca gradul de contagiozitate căscatului scade odată ce persoana care vede pe altcineva căscând înaintează în vârsta, îmbătrânirea scăzând capacitatea umană de a empatiza cu alții.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub