„Dacă eu aș fi procuror general...”: Ancheta reală a furtului miliardului în viziunea lui Alexandru Slusari

Pentru a începe acheta reală a furtului miliardelor este nevoie mai întâi de toate arestarea mai multor foști și actuali demnitari de stat, este de părere vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari. În acest sens, dânsul a ținut să menționeze că doar după aceste acțiuni va apărea informația privind devalizarea sistemului bancar.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă eu aș fi procuror general, ași începe ancheta reală a furtului miliardelor cu arestarea mai multor foști și actuali demnitari de stat.

Pentru acțiunile/inacțiunile anului 2013 eu ași reține pe fostul ministru al economiei, Valeriu Lazar, fostul Director al Agenției Proprietății Publice Tudor Copaci cu adjunctul Angela Susanu,pe membrii Comisiei de concurs, care formal au decis micșorarea cotei statului în capitalul Băncii de Economie.

Acești oameni ar fi întrebați de ce în pofida propunerilor fostului ministru al finanțelor Veaceaslav Negruță și poziției FMI și Băncii Mondiale privind necesitatea capitalizării BEM cu câteva zeci de milioane de lei, a fost luată decizia cu privire la deposedarea statului de pachetul de control asupra celei mai mare bănci din Moldova, lucru care a adus la furtul zeci de miliarde. Sunt sigur că marea majoritatea acestor oameni au fost executori simple. Dar juridic ei răspund pentru prejudiciul uriași, adus țării. Dacă nu vor să stea după gratii mulți ani, ar trebui să ne povestească cine le-a dat ordinele.

Dar pentru crimele din 2014 eu ași aresta imediat pe Adrian Candu, Dorin Drăguțan, Iurie Leancă și Anatol Arapu. Ași avea la ei două întrebări simple.

1. De ce voi ați asigurat aprobarea Hotărârii nr. 938 din 7 noiembrie 2014 privind emiterea garanțiilor de stat în suma de 9,5 mlrd. lei cu încălcarea gravă a legislației ? O astfel de decizie ar trebuie să fie predecesată de anunțare oficială a crizei financiare.

2. De ce emiterea acestei Hotărâri nu a fost condiționată de înstaurarea imediată a administrației de stat în toate trei bănci problematice ? Vă amintesc că cele mai mare sume de bani au fost sustrase din Banca Socială pe 25-26 noiembrie 2014 - 13,5 miliarde lei.

Sunt ferm convins că în câteva zile după arestarea persoanelor nominalizate noi vom cunoaște foarte multe detalii despre procedura devalizării sistemului bancar și procesul depanării a jafului secolului va accelera substanțial”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.