Citește toate știrile la acest subiect

Curtea Constituțională amână interpretarea neutralității Republicii Moldova, la solicitarea lui Timofti

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a adresat ieri, 5 decembrie, cu un demers la Curtea Constituțională, prin care a solicitat să fie amânată examinarea sesizării privind interpretarea art. 11 din Constituție, transmite UNIMEDIA.

Șeful statului a iterat aspectul politico-juridic extrem de important al statutului de neutralitate al Republicii Moldova și a cerut analizarea suplimentară a acestei probleme.

Curtea Constituțională amână interpretarea neutralității Republicii Moldova, la solicitarea lui Timofti
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

În context, Timofti a subliniat necesitatea concentrării eforturilor pentru examinarea prioritară a Adresării Comisiei Electorale Centrale privind validarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Președintele țării a evidențiat că acum este prioritar ca alegerile să fie validate, pentru ca să fie posibilă constituirea Parlamentului și învestirea noului Guvern.

Plenul Curții Constituționale a decis amânarea şedinţei din 8 decembrie curent de examinare a sesizării nr. 37b/2014 pentru interpretarea articolului 11 din Constituţie.

Pub

Reamintim că, în conformitate cu articolul 89 alin. (2) din Codul Electoral, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

Precizăm că sesizarea privind interpretarea art. 11 din Constituție, neutralitatea Republicii Moldova și prezența trupelor străine pe teritoriul țării, a fost depusă de către deputații Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub