Cum să evităm problemele digestive în timpul sărbătorilor pascale

Mesele tradiționale, care în perioada sărbătorilor pascale abundă de mâncăruri delicioase, reprezintă cea mai mare tentație pentru cei mai gurmanzi dintre noi. Indiferent de momentele care ne adună pe toți în jurul mesei, în majoritatea cazurilor este vorba de acele mâncăruri tradiționale, de la care nu ne putem refuza și care, într-un final, ne aduc față în față cu o gustare copioasă și mai puțin echilibrată. Cozonacii și alte produse de panificație și cofetărie, mâncărurile preponderent din carne, consumate în cantități ce depășesc limita admisibilului și necesarul caloric, la care se adaugă tot spectrul de băuturi alcoolice.

Cum să evităm problemele digestive în timpul sărbătorilor pascale
(Foto: Hippocrates)

Mulți dintre noi cu greu fac față tentației de a nu gusta din toate bunătățurile, preparate cu mare măiestrie de gospodinele noastre. Chiar dacă acest abuz de mâncare nu se vede imediat pe șolduri sau talie și pe cântar, totuși are urmări nefaste asupra unora: afecțiunile cronice se agravează și ne aduc diferite tulburări intestinale: de la iritarea tractului digestiv până la constipație.

În acest caz, cum să facem, ca să avem sărbători nu doar frumoase, dar și sănătoase? Cum să trăim aceste sărbători pascale, pline de lumină și semnificație sacră, după un post îndelungat și dificil, cu satisfacție și fără probleme serioase? Toate răspunsurile le aflăm de la reprezentantul rețelei de farmacii “Hippocrates”, medicul infecționist Olga Meriuța, care ne explică că cea mai simplă metodă este să ne abținem. Potrivit specialiștilor rețelei de farmacii “Hippocrates”, unde ne-am adresat după mai multe recomandări în acest sens, regula de aur este să nu abuzăm și să respectăm măsura.

În timpul mesei se recomandă să ne ridicăm mai des și să ne mișcăm, pentru a «arde» caloriile acumulate. La fel nu e bine să consumăm dulciuri sau produse de panificație imediat după  felurile de mâncăre din carne și salate, ci să le înlocuim cu fructe.

În cazul în care am făcut, totuși, abuz de mâncare și băuturi, în ajutor ne vin  preparatele enzimatice, cum ar fi “Rowachol”. Acestea pot fi administrate și în timpul mesei, dar trebuie să ținem cont de faptul, că, luate în exces, ele contribuie la creșterea masei corporale, deoarece îmbunătățesc digestia și ajută organismul să asimileze tot ce a consumat.

A doua zi după aceste mese copioase se recomandă să mâncăm mai puțin, să bem mai multe lichide (cum ar fi apa purificată sau ceaiurile slabe), să consumăm produse lactate fermentate, dar și legume și fructe.

Este evident, că nici o sărbătoare nu trece în Moldova fără un vin tradițional. Important este, iarăși, să nu facem abuz de băuturi alcoolice!

Farmaciștii rețelei “Hippocrates”, recomandă celor cu diabet zaharat, să nu consume șampanie și vin, dar și băuturi mai tari sau bere. Aceștia ar putea servi 50-100 de grame de vodcă. Pot să se refuze de băuturile alcoolice și cei care au probleme serioase la rinichi, ficat sau pancreas. La fel nu se recomandă consumarea băuturilor alcoolice pe stomacul gol, de preferat mai întâi să mâncăm ceva.

O altă regulă de aur a specialiștilor este să ne abținem de la consumarea  lichidelor în timpul mesei. Sucurile și băuturile dulci carbogazoase urmează să fie excluse în totalitate, pentru a nu suprasolicita pancreasul.  Cel mai bine ar fi să bem câte un pic de apă minerală. Cei care au aciditatea scăzută pot consuma apă minerală slab gazată, în cazul unei acidități gastrice mărite este de preferat apa plată.

În cazul în care după o masă copioasă apar imediat dureri de stomac, acestea nu trebuie ignorate, ci tratate cu atenție. În caz de spasme se recomandă o No-spa.  Dacă e vorba despre dureri acute și de durată, atunci putem solicita ajutorul medicului.

Cei care nu au probleme cu aciditatea pot mânca o jumătate de lămâie, care curăță ficatul și bila.  Dacă avem simptomele unei intoxicații alimentare în ajutor ne vine preparatul «Neohydron». Putem face spălături stomacale și lua preparate sorbente (cărbune activ, cărbune alb, Sorbotox Forte) pentru a elimina toxinele din organism.

În caz de diaree, specialiștii recomandă să administrăm Yogunorm”, în cazul senzației de greutate în stomac putem lua fermenți, adică enzime, de exemplu Mezym. Dar trebuie să ținem cont, că preparatele digestive (enzimele) le luăm doar la recomandarea medicului, care la alegerea acestora ține cont de starea organelor tractului digestiv, dereglările apărute și alte afecțiuni ale organismului.

«De la masă urmează să ne ridicăm un pic flămânzi» - această regulă urmează să fie respectată mai ales în zilele de sărbători, - spun specialiștii. Urmând aceste recomandări ale medicului, sănătatea D-voastră nu va fi afectată, iar sărbătorile pascale vor fi o adevărată recreere și odihnă împreună cu cei dragi.P.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub