Cristian Preda: „Așteptăm ca Guvernul R. Moldova să facă ceea ce a promis, nu să trimită scrisori de nemulțumire”

„Așteptăm Guvernul să facă ceea ce a promis să facă, nu să trimită scrisori de nemulțumire”, reflectă mesajul europarlamentarului Cristian Preda, care a ținut să menționeze faptul că Igor Dodon, Vald Plahotniuc, Pavel Filip, Andrian Candu sunt cei care au blocat ajutorul financiar UE.

Cristian Preda: „Așteptăm ca Guvernul R. Moldova să facă ceea ce a promis, nu să trimită scrisori de nemulțumire”
(politics.md)

„Eu vă spun cine sunt cei care au blocat ajutorul financiar, adică mai precis, cine sunt cei care prin deciziile lor au blocat acest lucru. Și e vorba, în primul rând, de președintele Dodon, care consideră că Acordul de Asociere, în general relația cu Uniunea Europeană e proastă și că nu merită să facă vreun efort pentru ca relațiile cu Bruxelles-ul să fie îmbunătățite, și, în al doilea rând, sigur este vorba despre dl Plahotniuc și despre cei pe care îi controlează la Chișinău, că e vorba de premierul Filip, că e vorba de dl Candu de la Parlament”, a spus eurodeputatul Cristian Preda într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În acest sens, dânsul a ținut să menționeze  faptul că nu opoziția e de vină pentru eșecul guvernărilor, dar cei care sunt la putere greșesc în alocarea resurselor, în distribuirea interesului pentru un parteneriat sau altul. 

Pub

„Există niște condiții puse pentru asistența macrofinanciară. Aceste condiții nu sunt îndeplinite și așteptăm Guvernul să facă ceea ce a promis să facă, nu să trimită scrisori de nemulțumire. Dacă, repet, în spatele acestei scrisori e o manevră a guvernului. Deci, eu le recomand politicienilor de la nivel local din Republica Moldova să-i tragă de mânecă pe Filip, pe Candu, pe Plahotniuc, pe Dodon, dacă vor într-adevăr ca Bruxelles-ul să sprijine în continuare Republica Moldova”, a concluzionat Preda.

UNIMEDIA amintește că 713 primari și 27 de președinți de raioane din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă către diplomații europeni, ambasadorii aflați la Chișinău și demnitarilor din Uniunea Europeană în urma Rezoluției adoptate de către Parlamentul European la data de 5 iulie prin care asistența macrofinanciară a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată.

UNIMEDIA amintește că acum o săptămână, vicepreședintele Pltaformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că guvernarea ar impune mai mulți primari și președinți din diferite raioane ale țării să semneze o adresare către oficialii europeni, după ce la data de cinci iulie a fost adoptată o Rezoluție prin care asistența macrofinanciară a fost suspendată pe o perioadă. Dânsul susține că această scrisoare ar conține multiple plângeri precum că în urma Rezoluției Parlamentului European au de suferit oameni simpli, „care de dimineață până noapte întreabă primarii dacă o să mai vină bani de la UE”.

UNIMEDIA amintește că Parlamentul European a aprobat o Rezoluție, ca urmară a ultimelor evenimente care au avut loc la Chișinău, în special, invalidarea alegerilor locale din capitală.

În Rezoluție, europarlamentarii îndeamnă Comisia Europeană "să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Moldova" și, totodată, "să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare".

Guvernul a venit cu o reacție în care se spune că, pe lângă Executiv, și autoritățile din UE "poartă o responsabilitate" pentru faptul că "lucrurile nu merg încă așa cum trebuie".

Potrivit lui Candu, Uniunea Europeană a obosit de regiune, iar această schimbare de dispoziție a dus la o mare greșeală. 

Pe de altă parte, Partidul Democrat, aflat la guvernare, a declarat ieri că Rezoluția nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece creșterea economică înregistrată în acest an permite ca toate proiectele și angajamentele să fie îndeplinite în termen, chiar să fie inițiate unele noi”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub