Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Vasile: Tradiții și legende de 14 ianuarie

Pe 14 ianuarie creştinii ortodocşi marchează sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sf. Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329.

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Vasile: Tradiții și legende de 14 ianuarie
(Foto: amazingromania.eu)

În 370 Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcţie, era totodată Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzîndu-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi pînă la Eufrat. A depus un enorm efort la organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, totodată punînd un mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor, scrie moldovenii.md.

Conform tradiţiei, în ajun de Sf. Vasile cetele de urători, mascaţi în Capra sau Pluguşorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. De sărbătoare se pregătesc  mîncărurile din carne de porc, sarmalele sau vinul roşu, se coc prăjituri de casă şi învîrtită cu nuci, gem sau brînză. Potrivit legendei, dacă stăpînul casei primeşte urători, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa îi va fi păzită de cele rele.

Pub

În dimineaţa de 14 ianuarie, copii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncînd cu boabe de grâu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvînteză familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.  

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub