Consulul general în Turcia, Veaceslav Filip, acuzat de corupție, rechemat în Moldova

Consulul general al Republicii Moldova în Republica Moldova, Veaceslav Filip, a fost rechemat din funcție. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul ședinței Guvernului.

În intervalul anilor 2012 – 2016, consulul ar fi extorcat şi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak.

Consulul general în Turcia, Veaceslav Filip, acuzat de corupție, rechemat în Moldova
(Foto: Crime Moldova)

Cazul lui Veaceclav Filip a fost finalizat de Procuratura Anticorupţie expediat în judecată în octombrie 2017. Acesta este învinuit de corupere pasivă.

Operaţiunea de reţinere a Consulului general al Republicii Moldova la Instanbul, Veaceslav Filip, a avut loc pe 16 noiembrie 2016, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care oficialul coborîse din avionul care tocmai aterizase din Turcia.

Pub

În cadrul aceleiaşi cauze penale figurează şi Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova, care este învinuit de influenţarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul.

Oficialul sirian, avînd influenţă totală asupra comunităţii arabe din Republica Moldova, redirecţiona, prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, care, contra anumitor sume, le acorda, în termeni restrînşi, vize de lungă şedere pe teritoriul statului nostru. Pentru asisten’a acordată Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova percepea taxe ilegale în valoare de 1000 - 2000 dolari SUA.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub