Citește toate știrile la acest subiect

Consiliului Europei îngrijorat de lipsa resursor financiare pentru reformarea justiției moldovenești

„Reforma sistemului judiciar implementată actualmente în Republica Moldova, trebuie să ajungă la un sistem de justiție independent, imparțial și eficient, capabil să asigure un nivel adecvat de protecție a drepturilor omului”. Declarația a fost făcută luni de Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, transmite UNIMEDIA.

Consiliului Europei îngrijorat de lipsa resursor financiare pentru reformarea justiției moldovenești
Nils Muižnieks (Foto: directmatin.fr)

Potrivit Comisarului, procesul de reformare trebuie să fie susținut de o finanțare adecvată și măsuri politice concrete. „Bugetul instanțelor moldovenești este de douăzeci de ori mai mic decât media statelor membre ale Consiliului Europei, iar judecătorii nu sunt protejați corespunzător de presiuni politice nejustificate”, a subliniat Nils Muižnieks.

Totodată, oficialul European a recomandat ca autoritățile să ia măsuri ferme pentru a reforma și depolitiza Procuratura, a stabili unele proceduri obiective în procedura de selectare a candidaților la funcția de procuror general.

Pedepsele pentru rele tratamente și tortură din partea polițiștilor rămâne o problemă serioasă în Republica Moldova.

„Investigațiile unor astfel de dosare sunt de multe ori ineficiente, iar pedepsele de multe ori sunt blânde. De asemenea, este regretabil faptul că toate sentințele de condamnare împotriva polițiștilor acuzați de tortură și rele tratamente împotriva protestatarilor care au participat la evenimentele din aprilie 2009 au fost suspendate de către instanțele judecătorești”, a mai spus Muižnieks.

Deși a salutat implementarea Planul naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2011-2014, Comisarul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de resurse financiare care ar putea împiedica realizarea obiectivelor propuse.

Comisarul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de resurse financiare, fapt care ar putea împiedica realizarea obiectivelor propuse.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub