Concursul e-Aplicația Ta: Alerte.md ajută Primăria să soluționeze problemele cetățenilor

Câştigătorul concursului lansat de Centrul de Guvernare Electronică „e-Aplicaţia Ta” funcţionează drept un instrument concret întru ajutorarea primăriei Chişinăului să soluţioneze în mod operativ problemele comunităţii locale  
Concursul e-Aplicația Ta: Alerte.md ajută Primăria să soluționeze problemele cetățenilor
(Foto: alerte.md)

Alerte.md este o aplicaţie electronică de succes care utilizează datele ce sunt puse la dispoziţie prin intermediul iniţiativei Date Deschise din cadrul procesului de e-Transformare care este în curs de derulare la moment în Republica Moldova. 


La începutul primăverii, Centrul de Guvernare Electronică din Moldova (CGE) a organizat concursul „e-Aplicaţia Ta” destinat persoanelor fizice, companii şi organizaţii non-profit cu scopul de a transforma şi perfecţiona modul în care publicul se conectează la serviciile şi informaţia guvernului. Parteneri ai Centrului de Guvernare Electronică au fost MRGSP, Banca Mondială, compania Endava, companiile TIC din Moldova, în special Asociaţia TIC.După o evaluare minuţioasă, juriul a selectat trei aplicaţii care abordau diverse domenii de interes pentru cetăţeni: alerte.md, formulare.md şi ambasada.md. 

Aplicaţia câştigătoare a primit nu doar un premiu din partea sponsorilor, dar şi a reuşit să atragă atenţia primăriei Chişinău, care a înţeles importanţa aplicaţiei pentru activitatea sa, precum şi faptul ca aceasta ar putea să ajute la o mai bună înţelegere a problemelor care apar în oraş. Astfel, primăria a decis să susţină această aplicaţie şi împreună cu elaboratorul acesteia, ONG-ul Media Point, a întreprins paşii necesari pentru a transpune în viaţă acest site web. Rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate, deoarece cetăţenii au început să utilizeze această platformă. 

Mecanismul aplicaţiei este simplu. Cetăţenii pot semnala problemele prin intermediul site-ului web, trimiţând un email sau completând un formular pe site-ul web. Se poate utiliza şi Twitter, prin intermediul hashtag-ului #alerte.md sau #alertemd. Drept urmare a acţiunilor date, informaţia este trimisă către primărie şi distribuită direcţiilor responsabile. 

Informaţia este publică, astfel încât orice persoană poate accesa site-ul pentru a verifica rapoartele şi observa care cazuri au fost deja soluţionate şi care din ele încă n-au fost analizate. Problemele raportate de cetăţeni sunt sortate după categorii: drumuri, canalizare, spaţii verzi, deşeuri, clădiri, acte de vandalizare, iluminaţia, transportul şi altele. Celelalte două aplicaţii, formulare.md şi ambasada.md urmează aceeaşi idee de a aduce valoare informaţiei.  

Formulare.md facilitează accesul la formularele, solicitările şi contractele oficiale din diferite instituţii. Documentele preluate de pe site-urile web ale instituţiilor pot fi regăsite într-un singur loc printr-o singură înregistrare pe site-ul web în locul deplasării la instituţia vizată, aşteptarea în rând şi depunerea unei cereri în scris.

Cealaltă aplicaţie, ambasade.md, este o platformă digitală unde cetăţenii pot găsi informaţii despre ambasade, programe de studii, turism, vize şi cetăţenie. Datele sunt organizate după ţară, astfel este mult mai uşor de a răsfoi paginile web pentru a găsi informaţia dorită.


Publicitate

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub