Citește toate știrile la acest subiect

Comuniștii la Curtea Constituțională: PCRM nu este parte a PCUS, iar simbolurile sunt diferite

Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea unui grup de deputați comuniști privind interzicerea simbolurilor comuniste. Unul din argumentele pe care mizează PCRM este că simbolul actual al formațiunii nu este similar cu cel al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

De cealaltă parte, reprezentantul Parlamentului la CC, liberalul Valeriu Munteanu susține că secera și ciocanul au fost importate în Republica Moldova, informează UNIMEDIA.
Comuniștii la Curtea Constituțională: PCRM nu este parte a PCUS, iar simbolurile sunt diferite
Artur Reșetnicov, deputat comunist (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

„În nota informativă a proiectului de lege autorii menționează că PCRM este parte a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Am examinat istoria și arhiva pentru a vedea care este legătura juridică dintre acestea. S-a stabilit că nu a existat nicio legătură juridică. Secera și ciocanul nu au fost niciodată simbolul PC al Uniuni Sovietice. PCRM nu are legătură cu PCUS. Simbolul PCRM a fost înregistrat oficial în anul 1993, odată cu înregistrarea partidului”, a declarat deputatul comunist Artur Reșetnicov.

Replica reprezentantului Parlamentului la CC nu s-a lăsat prea mult așteptată. „Cum comentați declarația secretarului PCRM că: „Lenin este fondatorul partidului, succesorii căruia suntem noi”. Juridic este clar, dar politic îmbărțișați ideologia PCUS sau declarația lui Iurie Muntean este una gratuită? Eu rămân la concluzia că secera și ciocanul au fost importate în Republica Moldova”, a îngtrebat liberalul Valeriu Munteanu.

În context, comunistul Artur Reșetnicov a calificat declarația colegului său de partid drept una politică. „Curtea Constituțională urmează să examineze o cauză de drept. Declarații politice au fost și vor mai fi. Simbolul nu este unul importat, ci este un simbol care aparține Partidului Comuniștilor și prin care sute de mii de oameni se asociază cu PCRM. Concluzia vă aparține, dar secera o găsim și în Biblie”, a mai adăugat parlamentarul.

UNIMEDIA amintește că magistrații Curții Constituționale examinează astăzi sesizarea unui grup de deputați comuniști privind constituționalitatea Legii adoptate de Parlament la 12 iulie 2012, privind interzicere a simbolurilor comuniste.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub