Compania statului cumpără energia mai ieftin decât Gas Natural Fenosa, dar o vinde mai scump

În primul trimestru al acestui an achizițiile de energie electrică ale celor două companii de furnizare au crescut cu 3,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1,02 miliarde de kWh, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie mold-street.com.

Compania statului cumpără energia mai ieftin decât Gas Natural Fenosa, dar o vinde mai scump
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit datelor ANRE,în primele trei luni ale anului 2017 preţul mediu de achiziţie a curentului a fost de 117,1 bani pentru un kWh, cu circa 16% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel SA Furnizare Energie Electrică Nord (FEE Nord), deţinută de stat, a cumpărat energia la un tarif mediu de 116  bani pentru un kWh, iar SRL GNF Furnizare Energie, controlată de grupul spaniol Gas Natural Fenosa la un preţ de 117,5 bani, adică cu 1,2% mai scump.

Pub

La consumatori curentul electric a ajuns însă la un tarif mediu de 187,7 bani pentru un kWh, ca urmare a costurilor de transport şi distribuţie. Acesta este însă cu 23.3% mai micdecât în aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie mold-street.com.

Raportul ANRE relevă că de la intrarea în reţele şi până la consumator energia se scumpeşte în medie cu 60,3%.

Creşterea costurilor are loc însă diferenţiat: la FEE Nord creşterea este cu 70,6%, iar la GNF Furnizare Energie - cu 56,8%.

În consecinţă tarifele finale achitate de consumatori diferă semnficativ. Astfel dacă consumatorii GNF Furnizare Energie achită un tarif mediu de 184,3 bani pentru un kWh, apoi cei deserviţi de FEE Nord cu 13,6 bani mai scump - 197,9 bani pentru un kWh.

Tarifele ar putea să scadă la anul

De notat că pentru consumatorii casnici deserviţi de GNF Furnizare Energie tariful mediu a fost de 192 bani pentru un kWh, apoi cei deserviţi de FEE Nord cu 15,7 bani mai scump - 207,7 bani pentru un kWh.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV că anul viitor va fi posibilă o reducerea preţului pentru energiei electrică.

"Nu cred că există premise ca preţul să se majoreze. Având în vedere acele două alternative care există în prezent, Cuciurganul şi Ucraina. Pe partea de tarife, având în vedere măsurile de optimizare pe care noi le întreprindem pe interior, atât la nivel legislative, cât şi apariţia unei noi metodologii pentru sectorul energetic, noi aşteptăm chiar şi o uşoară revizuire a tarifelor spre micşorarea acestora în annul 2018", a afirmat vicepremierul, scrie mold-street.com.

Anterior Octavian Calmâc a propuse fuzionarea celor două rețele electrice de distribuție RED Nord din Bălţi și RED Nord-Vest din Donduşeni (controlate de stat), care va avea un impact pozitiv asupra tarifului achitat de cetățenii din nordul țării, dar este și un pas spre privatizarea lor.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub