Comentariu Mediafax: „România şi Republica Moldova - de la romantismul podului de flori la pragmatism de ultimă oră”

La o sută de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România, ambele părți ale Prutului tind a se uni și forma un stat a românilor de pretutindeni.

Comentariu Mediafax: „România şi Republica Moldova - de la romantismul podului de flori la pragmatism de ultimă oră”
imagine simbol (Foto: UNIMEDIA)

„La câteva ore după proclamarea independenţei Republicii Moldova, în 27 august 1991, România a fost primul stat care recunoştea această decizie şi două zile mai târziu stabilea relaţii diplomatice la nivel de ambasadă.

Peste 23 de ani, România devenea şi primul partener comercial al Chişinăului. În timp, relaţia bilaterală între cele două state unde se vorbeşte aceeaşi limbă a cunoscut un proces de maturizare, influenţat consistent şi de oscilaţiile contextului internaţional. De la perioada "romantică" a "podurilor de flori" între ţările surori, chimia legăturilor s-a modificat spre abordări mai practice, mai puţin influenţate de emoţii colective.

În România anului 2018, stindardul unionist a fost preluat de fostul preşedinte Traian Băsescu, aflat probabil în căutarea unei noi tinereţi şi identităţi politice şi avântul care îl însoţeşte se regăseşte în declaraţiile de unire semnate de peste o sută de localităţi moldovene. Sau în patetismul de ocazie şi de operetă al lui Liviu Dragnea, care vrea "să ne unim", având în cap stereotipul unificării celor două Germanii”, se scrie în comentariul mediafax.ro.

Aceștia au menționat și despre privirea ce și-o îndreaptă Igor Dodon către Est în timp ce guvernul privește invers.

„Din punctul meu de vedere, declaraţiile privind unirea pe care le-au adoptat mai multe municipalităţi sau conduceri de comune sunt de fapt expresia dorinţei de a fi mult mai aproape de România. Ele nu au valoare juridică, sunt expresia unei dorinţe pe care o înţelegem şi pe care o respectăm. (...) Ele nu au niciun fel de valoare juridică şi nu afectează în niciun fel relaţiile noastre cu Republica Moldova -Vreau să vă asigur că (...) există un respect deosebit şi mulţumiri calde pentru tot ceea ce face România în sprijinirea Republicii Moldova. Există o diferenţă de viziune între preşedintele Dodon, care este mai degrabă preocupat de orientarea Republicii Moldova spre spaţiul estic şi de majoritatea guvernamentală şi de majoritatea parlamentară care susţin ideea drumului european al Republicii Moldova, idee în care România contribuie foarte substanţial", a comentat ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru presa română.

„Republica Moldova este un stat mic, vizitat de dese turbulenţe interne. Dar este un stat strategic nu doar pentru România, ci şi pentru marii jucători şi o placă turnantă pentru mari interese de tot felul. Paradoxal, prin aşezare, "slăbiciunea" sa este şi puterea sa.

În consecinţă, singura atitudine înţeleaptă este ca România să o trateze ca real partener. Vremea aroganţei de metropolă s-a cam dus”, s-a mai menționat în comentariu.

UNIMEDIA amintește că astăzi celebrăm o sută de ani de la Marea Unire, cu acestă ocazie a fost organizată o ședință solemnă și a fost semnată declarația de unire simbolică în Parlamentul României.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub