CNA reacționează la cele 98 de petiții ale femeilor care au avut de suferit de pe urma sistemului medical din Moldova

Centrul Național Anticorupție s-a autosesizat în cazul celor 98 de petiții depuse de femei din Moldova care au avut de suferit sau au fost tratate inuman în timpul nașterii sau când au trebuit să întrerupă sarcina, în instituțiile medicale din Republica Molodva.

CNA reacționează la cele 98 de petiții ale femeilor care au avut de suferit de pe urma sistemului medical din Moldova
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel, CNA scrie că a indentificat 32 de acte de corupție după examinarea celor 98 de petiții, manifestate fie prin estocarea sumelor de bani pentru servicii care prin legislație sunt gratuite, sau obligarea pacientelor de a achita pentru anumite servicii, medicamente sau ajutor medical adițional.

CNA anunță că "își va spori atenția asupra fenomenului corupției în sistemul de sănătate", "va lansa mai multe acțiuni cu scop preventiv și informativ" și va elabora o lege cu privire la avertizorii de intergitate, care va fi transmis Guvernului săptămâna curentă.

Pub

Cele 98 de petiții depuse de mai multe femei din Moldova vin după ce femeie ar fi fost lăsată să nască în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

UNIMEDIA amintește că în urma cazului care a avut loc la Institutul Mamei și Copilului, mai multe persoane, medici și asistenți medicali, implicate în caz au fost suspendate din serviciu pe durata desfășurării anchetei, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ulterior Poliția a deschis un dosar pentru neglijență în serviciu pe numele mai multor medici de la Institutul Mamei și Copilului.

În urma acestui caz, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a sancționat pe directorul Institutului Mamei și Copilului (IMC), Sergiu Gladun.

Directorul Institutului Mamei și Copilului a declarat că șeful Secției Ginecologie urmează a fi eliberat din funcție. De asemenea va fi eliberată din funcție și asistenta medicală care a avut un comportament neglijent și inuman față de pacientă, precum și moașa principală din cadrul instituției. Mai mult, medicul care a fost de gardă în ziua resctivă și medicul centrului prenatal vor fi sancționați cu mustrare aspră.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub