Chirtoacă avertizează administratorii de microbuze

Primarul de Chișinău avertizează administratorii de microbuze că pot rămâne fără licență de activitate dacă nu iau măsuri împotriva șoferilor nedisciplinați. Subiectul a fost ridicat din nou în cadrul ședinței serviciilor și subdiviziunilor a Primăriei Chișinău, ca urmare a accidentelor grave de săptămâna trecută, relatează UNIMEDIA.
 
Edilul Capitalei a declarat că microbuzele nu sunt responsabilitatea directă a Primăriei Chișinău și că competențele de sancționare sunt la autoritățile centrale.
 
Chirtoacă avertizează administratorii de microbuze
Dorin Chirtoacă, primar general de Chișinău (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Primii care intervin sunt cei de la poliție, INP-ul, prin constatarea la fața locului a ceea ce face fiecare șofer. După care, este Camera de Licențiere care se pronunță asupra activității întreprinderii. Abia după aceea, dacă mai rămâne ceva pentru Direcția Transport. Informația trebuie comunicată corect la oameni. Oamenii așteaptă ca Direcția Transport și Primăria Chișinău”, a punctat Chirtoacă.
 
Ulterior, acesta le-a cerut angajaților Direcției Transport să facă demersuri de anulare a licenței administratorilor de rută unde au aloc abateri grave.
 
„Transmiteți administratorilor de rută: ori respectă legea, ori cu privire la fiecare urmează să fie demersuri la Camera de Licențiere pentru ridicarea licenței și încheierea activității. Problemele care pe ei îi deranjează, cu tarifele, stațiile, etc. nu pot fi rezolvate la pachet cu securitatea cetățenilor. Securitatea călătorilor este mai presus de cât toate acestea. Dacă nu se pot descurca cu propriile angajați, chiar cu riscul de a expune din nou orașul la grevă, la șantaj, vom rezilia contractele, unul câte unul. Până la urmă, microbuzele vor rămâne doar pe drumurile secundare și vor asigura accesul în suburbii. Contractele de prestări servicii pot fi încheiate pe perioade mult mai scurte”, a precizat primarul.
 
UNIMEDIA amintește, că pe 2 iulie seara s-a produs un alt grav accident rutier în centrul Capitalei cu implicarea unui microbuz de linie de pe ruta 155. În consecință 10 persoane au fost rănite. Trei copii, cu vârstele de 4, 6 și 14, au fost internați în stare gravă la spitalul „Valentin Ignatenco''. Băiatul de patru ani se află în reanimare în stare gravă, dar stabilă.
 
La două zile distanță, pe 4 iulie, un alt caz tragic a avut locO fetiță de cinci ani a murit după ce un microbuz de pe linia 120 a lovit-o chiar pe trecerea de pietoni. Tragedia s-a produs în preajma Gării de Sud.
 
Potrivit datelor Poliției Capitalei, pe parcursul anului curent în raza municipiului Chișinău au avut loc 480 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 26 de persoane. Dintre acestea, 24 de accidente rutiere cu implicarea microbuzelor, în urma cărora 72 de persoane au fost traumatizate. La rândul lor, 11 accidente rutiere s-au produs din vina șoferilor de microbuze, soldate cu 44 de persoane traumatizate.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub