Chetraru, împotriva ca adjuncții săi să fie numiți de Parlament: De unde credibilitate?

Directorul Centrului Anticorupție, Viorel Chetraru, vede cu ochi buni inițiativa de organziare a unui concurs pentru alegerea adjuncților săi, însă consideră că nu Parlamentul ar trebui să organizeze acest concurs, ci un grup de profesioniști, transmite UNIMEDIA.

Șeful CNA spune că numirea vicedirectorilor are o importanță vitală pentru promovarea în continuare a reformei.
Chetraru, împotriva ca adjuncții săi să fie numiți de Parlament: De unde credibilitate?
Viorel Chetraru, director CNA (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Din punctul meu de vedere, ideea organizării concursului este bună, binevenită, fiindcă competiţia oferă posibilitatea selectării unui candidat care va corespunde cel mai îndeaproape calităţilor necesare pentru funcţionarii care vor accede la această funcţie. Dar trebuie să avem în vedere şi cine organizează acest concurs. În mod obiectiv, cel mai bine ar fi ca acest concurs să fie organizat nu de către politicieni, nu de către Parlament. Concursul trebuie să fie organizat şi desfăşurat de către profesionişti care vin din domeniu”, a declarat Viorel Chetraru în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

În opinia sa, cel mai indicat ar fi ca acest concurs să fie organizat de o comisie în a cărei componenţă să intre procurori, judecători, poliţişti, etc. „Oameni din mediul academic, din societatea civilă, cei care cunosc foarte bine domeniul în cauză şi cei care au calităţile şi aptitudinile corespunzătoare pentru a desemna o persoană în cadrul unui concurs. Fiindcă, în situaţia organizării concursului de către Parlament, chiar şi în situaţia când a fost desemnat directorul, prin procedura prin care am trecut, eu acuma ridic semne de întrebare, fiindcă, din toţi membrii comisiei, sunt doar trei jurişti”, a menționat sursa citată.

În context, șeful CNA se întreabă: „Despre ce obiectivitatea poate fi vorba, când concursul este organizat de politicieni care privesc prin prisma politică viitorul candidat?”. „Chiar dacă există acele elemente care presupun că concursul este organizat public, care, la fel, oferă o credibilitate mai mare, chiar dacă presupunem că concursul acesta este organizat prin diferite probe, oricum există o mare doză de neîncredere. Şi aţi văzut discuţiile care au fost generate de pe urma desemnării candidaturii mele la această funcţie. Eu tot cred că concursul trebuie să treacă prin alte forme şi alte proceduri, fiindcă această experienţă nu este cea mai bună, pentru moment, inclusiv în cazul Centrului. Şi de ce nu, acest concurs care se propune, consider că este o idee bună”, conchide Chetraru.

UNIMEDIA precizează că directorul CNA, Viorel Chetraru, a solicitat Parlamentului să examineze în mod prioritar, până la sfârșitul sesiunii de toamă-iarnă a Legislativului, proiectul de numire a adjuncților săi. Această măsură ar fi necesară în vederea asigurării bunei funcționări a instituției. Potrivit proiectului de hotărâre, în calitate de candidați pentru funcțiile de director-adjunct sunt propuși Viorel Mihăilă și Cristina Cojocaru, fost membru al Comisiei Naționale de Integritate(CNI).

Însă, nu a fost să fie deoarece nu s-a ajuns la un numitor comun în cadrul Alianței. S-au opus fracțiunile PL și PLDM. Deputații din fracțiunea parlamentară a PLDM au elaborat și înregistrat la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege care vizează alegerea vicedirectorilor Centrului Național Anticorupție. În opinia liberal-democraților, nu este corect ca directorul, angajații Centrului și șefii subdiviziunilor teritoriale să fie selectați în bază de concurs, în timp ce adjuncţii directorului să fie numiți de Parlament, doar la propunerea directorului CNA.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub