CEDO: Republica Moldova și Federația Rusă, găsite vinovate de condițiile inumane în care au fost deținuți doi bărbați în regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice două hotărâri cu implicarea Republicii Moldova. 

Ambele cauze vizează pretinsele aresturi ilegale şi condiţii inumane de detenţie în autoproclamata „republică moldovenească nistreană". În primul caz, Republica Moldova a fost găsită vinovată că nu și-a protejat cetățeanul de "detenție inumană" în regiunea transnistreană, iar în al doilea caz doar Federația Rusă a fost găsită vinovată pentru controlul din "rmn".

CEDO: Republica Moldova și Federația Rusă, găsite vinovate de condițiile inumane în care au fost deținuți doi bărbați în regiunea transnistreană
(Foto: betanews.com)

Ambii reclamanţi s-au plâns de condiţiile inumane de detenţie, pretinzând în particular că au fost deţinuţi în celule infestate de paraziţi, împreună cu deţinuţi ce sufereau de tuberculoză, anunță portalul Juriștii pentru Drepturile Omului.

Reclamanţii, de asemenea, s-au plâns că detenţia lor nu poate fi considerată „legală”, deoarece a fost dispusă de către o instanţă nerecunoscută.

Pub

Braga c. Moldovei şi Rusiei:

Reclamantul, Andrian Braga (46 de ani), cetățean al Republicii Moldova, a fost arestat în regiunea transnistreană la 28 iulie 1999, fiind acuzat de fraudă. Ulterior o instanţă din „rmn” l-a găsit vinovat de acuzaţiile aduse şi l-a condamnat la 5 ani de închisoare. El a fost eliberat la 22 ianuarie 2002, în urma amnistiei. În mare parte el a fost deţinut în închisorile din „rmn”, exceptând perioada 25 octombrie – 21 noiembrie 2001 când a fost transferat în penitenciarul nr. 16 – com. "Pruncul", munincipiul Chișinău, care se află sub controlul autorităţilor moldoveneşti.

La 21 noiembrie 2001 el a fost transferat înapoi în închisoarea din „rmn”, în pofida expedierii unui demers în adresa ministerului justiţiei al „rmn”.

Curtea a admis că, deși autoritățile moldovenești au avut controlul total asupra reclamantului în timpul detenției sale într-o instituție aflată sub jurisdicția sa, acestea nu au împiedicat transferul său înapoi într-un penitenciar din regiunea transnistreană.

După ce s-a constatat că detenția reclamantului a reprezentat un tratament inuman și degradant în sensul articolului 3 al Convenției, Curtea consideră că a avut loc o încălcare a acestei dispoziții pentru care Republica Moldova este responsabilă pentru perioada cuprinsă între 21 noiembrie 2001 și 22 ianuarie 2002.

În ceea ce privește responsabilitatea Federației Ruse, în virtutea sprijinului său militar, economic și politic continuu pentru "rmn", care nu putea supraviețui altfel, responsabilitatea Rusiei în temeiul Convenției este angajată în ceea ce privește încălcarea drepturilor reclamantului. În concluzie, Curtea consideră că a avut loc o încălcare a acestei dispoziții de către autoritățile ruse, cu privire la întreaga perioadă de detenție a reclamantului, cu excepția perioadei 25 octombrie - 21 noiembrie 2001, când s-a aflat în detenție la penitenciarul nr. 16 – com. "Pruncul", din Chișinău.

Astfel, Curtea a decis în unanimitate ca Republica Moldova să achite reclamantului suma de 4000 de euro, iar Federația Rusă urmează să achite reclamantului 9000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2000 - costuri și cheltuieli.

Draci c. Moldovei şi Rusiei:

Reclamantul Alexandru Draci, de naţionalitate ucraineană, în vârstă de 61 de ani, fiind directorul unei companii din Ucraina, el a fost interogat în 1996 şi 1997 de către autorităţile ucrainene privind refuzul executării unui contract încheiat cu o asociaţie de fermieri din „rmn” de livrare a combustibilului.

În cadrul celei de a doua interogări, el pretinde că a fost dus în regiunea transnistreană contrar voinţei sale şi acuzat de autorităţile „rmn” de fraudă. Ulterior, în 1999, o instanţă din „rmn” l-a condamnat la 10 ani de închisoare. El a fost eliberat în 2002, în urma amnistiei. 

Potrivit jurisprudenței Curții, deși Moldova nu exercită controlul efectiv asupra acțiunilor ”rmn”, faptul că regiunea este recunoscută în sensul dreptului internațional public ca fiind parte a teritoriului Moldovei, creează o obligație pentru Republica Moldova de a utiliza toate posibilitățile juridice și diplomatice disponibile pentru a garanta beneficiul drepturilor și libertăților declarate în Convenție pentru toți cei care locuiesc în această regiune.

Un înalt grad de dependență a ”rmn” de sprijinul rusesc relevă un indiciu indiscutabil că Rusia continuă să exercite un control efectiv și o influență decisivă asupra ”autorităților rmn”, argument invocat de Curte pentru găsirea Federației Ruse vinovate în acest caz.

În concluzie, după ce a constatat că detenția reclamantului a reprezentat un tratament inuman și degradant în sensul articolului 3 al Convenției, Curtea a constatat că Federația Rusă a încălcat această prevedere.

Curtea a decis, cu majoritate de voturi, ca Federația Rusă să achite reclamantului 22.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 60 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub