Ce vrea să obțină PLDM de pe urma resetării Acordului AIE
Reprezentanții celor trei formațiuni din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană urmează să se așeze la masa de dialog pentru a negocia un nou Acord. Liberal-democrații vor insista pe depolitizarea mai multor instituții și pe o mai mică influență a partidelor asupra echipei guvernamentale, transmite UNIMEDIA.

Valeriu Streleț, vicepreşedinte al Partidului Liberal-Democrat şi şef al grupului parlamentar al formaţiunii, afirmă că demersurile iniţiate de PLDM de a reseta alianţa, de a corecta erorile pe care le-au admis la crearea şi funcţionarea AIE 2 aşa şi au rămas nişte apeluri neînţelese până la capăt.
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
„Vrem să scoatem din zona influenţei politice un şir de instituţii de stat care au prin definiţie misiunea de a ocroti temeliile statului de drept, libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, economia de piaţă şi libera concurenţă, pe de o parte şi un alt apel este ca în Guvern, după delegarea politică de către partidele componente ale Alianţei, miniştrii să-şi facă datoria ca parte a echipei guvernamentale şi să nu se acopere permanent cu protecţia politică a partidelor care i-au delegat”, a explicat Streleț în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Prin depolitizare, liberal-democrații au în vedere excluderea de sub influenţa politică a circa 10 instituţii. „Procuratura Generală, CNA, CNI – sunt cap de listă. Aici se regăsesc fireşte şi Curtea de Conturi şi Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Concurenţei şi alte instituţii”, a adăugat vicepreședintele PLDM.

UNIMEDIA precizează că grupul de negociatori al PLDM va fi format din trei vicepreședinți ai formațiunii: Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Leancă.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.