Citește toate știrile la acest subiect

Ce vrea să obțină PLDM de pe urma resetării Acordului AIE

Reprezentanții celor trei formațiuni din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană urmează să se așeze la masa de dialog pentru a negocia un nou Acord. Liberal-democrații vor insista pe depolitizarea mai multor instituții și pe o mai mică influență a partidelor asupra echipei guvernamentale, transmite UNIMEDIA.

Valeriu Streleț, vicepreşedinte al Partidului Liberal-Democrat şi şef al grupului parlamentar al formaţiunii, afirmă că demersurile iniţiate de PLDM de a reseta alianţa, de a corecta erorile pe care le-au admis la crearea şi funcţionarea AIE 2 aşa şi au rămas nişte apeluri neînţelese până la capăt.
Ce vrea să obțină PLDM de pe urma resetării Acordului AIE
Valeriu Streleț, liderul fracțiunii PLDM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Vrem să scoatem din zona influenţei politice un şir de instituţii de stat care au prin definiţie misiunea de a ocroti temeliile statului de drept, libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, economia de piaţă şi libera concurenţă, pe de o parte şi un alt apel este ca în Guvern, după delegarea politică de către partidele componente ale Alianţei, miniştrii să-şi facă datoria ca parte a echipei guvernamentale şi să nu se acopere permanent cu protecţia politică a partidelor care i-au delegat”, a explicat Streleț în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Prin depolitizare, liberal-democrații au în vedere excluderea de sub influenţa politică a circa 10 instituţii. „Procuratura Generală, CNA, CNI – sunt cap de listă. Aici se regăsesc fireşte şi Curtea de Conturi şi Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Concurenţei şi alte instituţii”, a adăugat vicepreședintele PLDM.

UNIMEDIA precizează că grupul de negociatori al PLDM va fi format din trei vicepreședinți ai formațiunii: Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Leancă.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub