Ce prevede Acordul de constituire a AME în privința funcției de șef de stat

Funcția de șef de stat nu trebuie să fie partajată politic. La această concluzie au ajuns liderii PLDM și PD. Iar în acordul de constituire a Alianței pentru o Moldovă Europeană se precizează că partidele constituante nu vor delega la funcția de președinte de stat candidați membri de partid. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”Puterea a patra”, de la postul tv N4.

Ce prevede Acordul de constituire a AME în privința funcției de șef de stat
(Foto: Marian Lupu via FB )

”Experiența partajării politice a funcției de președinte ne obligă să nu mai facem această greșeală. Noi nu am putut alege președintele în trecut anume având această partajare. Președintele trebuie să asigure un echilibru între forțele politice. Trebuie să fie un punct de sprijin, inclusiv moral, dincolo de atribuțiile constituționale. Asemenea condiții pot fi întrunite doar de o persoană din afara partidelor politice”, a punctat liderul PLDM. 

De asemenea, Vlad Filat a menționat că în Acordul de constituire a Alianței de guvernare este menționat faptul că partidele constituante nu vor delega la funcția de șef de stat candidați membri de partid: ”Urmează să realizăm un compromis în Parlament asupra viitoarei candidaturi care să întrunească voturile necesare. Asta în cazul în care nu modificăm Constituția”.

Mai mult, Acordul prevede că în termen de 30 de zile va fi instituită o comisie, din care vor face parte și experți europeni, ce va elabora un model în baza căruia să fie asigurată alegerea președintelui în 2016.

UNIMEDIA amintește că, până în 2012, funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a fost vacantă de peste doi ani şi jumătate şi a generat un blocaj politic. La 16 martie 2012, deputații PLDM, PD, PL dar și din grupul Dodon au votat pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcția de șef de stat.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub