Ce partide ar intra în Parlament, dacă duminică ar avea loc alegeri

Niciun partid politic din Republica Moldova nu se bucură de încrederea majorităţii populaţiei. Formațiunea care continuă să înregistreze cel mai înalt rating în rândul populației este Partidul Comuniştilor, circa 41%. În acelați timp, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, fiecare a treia persoană n-ar putea face o alegere întemeiată. Datele se conțin într-un sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, informează UNIMEDIA.

Ce partide ar intra în Parlament, dacă duminică ar avea loc alegeri
foto simbol (Foto: noi.md)

În topul încrederii, PCRM este urmat de PLDM, care se bucură de susținerea a 25% dintre respondenți. Partidul Democrat inspiră încredere pentru 17% dintre participanții la sondaj, Partidul Liberal - 13%, Partidul Socialiştilor - 12%, Mişcarea Populară Anti-mafie - 9%, Partidul Liberal Reformator şi Partidul Popular din Republica Moldova - câte 7%, Partidul Social-Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Acţiunea Democratică - câte 6%, Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Muncii - câte 5%. Celelalte partide au fost creditate sub 5% din voturile electorilor.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, atunci la urne cu siguranță ar merge 39% din respondenţi; probabil, se vor prezenta – 31%, nu se vor prezenta – 12%, sunt siguri că nu vor merge la scrutin 9%, nu s-au determinat – 10% din cei chestionaţi. Totodată, o mare parte din respondenţi (19%) nu ştiu cu cine ar vota. Alte 10% nu au dat un răspuns concret. Prin urmare, aproximativ fiecare a treia persoană intervievată n-ar putea face o alegere întemeiată în cazul unor alegeri apropiate.

Dintre respondenţii, care împărtăşesc anumite convingeri politice, cei mai mulţi au pledat în favoarea Partidului Comuniştilor – 42,3%. Urmează, conform numărului de voturi acumulate, Partidul Liberal Democrat din Moldova – cu 17,6%, Partidul Democrat din Moldova – 11,1%, Partidul Liberal – 8,9%, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 6,7%. Potrivit sondajului, Partidul Liberal Reformator ar acumula 1,4% din sufragii.

Pub

Datele au fost colectate în cadrul sondajului „Impactul evenimentelor din Ucraina asupra situației politice și socioeconomice din Republica Moldova” efectuat în perioada 4 – 14 martie 2014 pe un eşantion de 1193 respondenţi din 77 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de ± 3,0%.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub