Cazul lui Ilan Șor, subiect de știre în Eureporter

Cazul lui Ilan Șor a fost reflectat în presa internațională. Publicația Eureporter a scris un articol despre faptul că o delegație a partidului „Șor” se află în vizită la Parlamentul European pentru a cere ajutor europarlamentarilor de a-l elibera pe primarul de Orhei din arest la domiciliu.

Cazul lui Ilan Șor, subiect de știre în Eureporter
(Foto: UNIMEDIA)

Jurnaliștii de la Eureporter scriu că în 2013, „Banca de Economii” a fost lăsată să falimenteze după ce aceasta a emis credite neperformante. Timp de 15 ani, scurgerea de fonduri a implicat înalți executivi din BEM, precum și oficiali de la guvernare.

În același an, Guvernul a decis să transmită acțiuni în valoare de 80 de milioane de lei investitorilor privați, iar la scurt timp Ilan Șor a fost ales președintele Consiliului de Administrare a Acționarilor.

Pub

Pe atunci, guvernarea în frunte cu Vlad Filat a ascuns dimensiunile adevărate ale dezastrului financiar, impunându-l pe umerii investitorilor privați.

„Banca Socială” a lui Ilan Șor și „UniBank” au fost inițial implicate în salvarea Băncii de Economii, însă, în 2014, participarea acestora nu a mai fost posibilă, după ce Camera Judiciară a Republicii Moldova a anulat drepturile noilor acționari și Banca Națională a introdus management special în BEM. Eureporter menționează că toate manipulațiile cu fondurile publice au fost făcute sub controlul statului și în special, cu participarea Băncii Naționale.

În consecință, Ilan Șor a fost reținut și plasat în arest la domiciliu. În 2015, acesta însă a fost eliberat, iar ulterior el a devenit primarul orașului Orhei. Mai târziu, Șor cooperează cu investigatorii și îl denunță pe Vlad Filat, care a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Șor se consideră

Pe 22 iunie, curent se împlinește un an de la arestul lui Ilan Șor și până atunci urmează să fie pronunțată o decizie în cazul lui sau să fie eliberat. Există probabilitatea însă, că procurorii vor contesta decizia de a-l elibera pe Șor, mai informează Eureporter.co.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub