Cazul femeii care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului: Mai mulți medici și asistente medicale suspendați

Administrația IMSP Institutul Mamei și Copilului revine cu detalii pe marginea cazului mediatizat - postarea Anonimă dintr-un grup al unei rețele de socializare.

Cazul femeii care a născut singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului: Mai mulți medici și asistente medicale suspendați
(Foto: UNIMEDIA)

Date fiind detaliile relatate în material, în cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului a fost instituită imediat, în regim de urgență, o Comisie și pornită o anchetă de serviciu, care cercetează circumstanțele cazului, iar persoanele implicate în caz au fost suspendate din serviciu pe durata desfășurării anchetei, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Odată cu stabilirea acestora, toți cei care se pot face vinovați, care au admis încălcări ale eticii și deontologiei medicale, precum și a regulamentului de activitate a subdiviziunii, vor fi sancționați și se vor lua toate măsurile corespunzătoare în privința acestora.

Pub

„Examinând comisul cazul, venim cu precizări care fac referire la partea medicală a acestuia.
Pacienta a fost internată în cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului în data de 09.12.2017. Aici a fost investigată clinic și paraclinic, iar pe 11.12.2017, a fost efectuată ultrasonografia, care a confirmat diagnosticul de anomalii de dezvoltare ale fătului, la care s-au anexat markerii de aberații cromozomiale. În data de 11.12.2017, a fost discutat cazul în cadrul unui consilium medical, cu recomandarea întreruperii medicamentoase a sarcinii, la indicații medicale (avort medicamentos).

În aceeași zi, a fost inițiată întreruperea sarcinii, conform protocolului. Procedura de întrerupere a sarcinii până în 22 săptămâni, se efectuează prin administrarea preparatelor, standard, după schemă, care provoacă apariția contracțiilor uterine și pot declanșa în orice moment expulzia”, se arată în comunicat.

Potrivit conducerii Instituției, pacienta nu a fost internată pentru naștere, aceasta prezentând o sarcină în termen de 21 de săptămâni, cu făt la care au fost depistate malformații congenitale multiple de dezvoltare și, la indicații medicale, s-a produs avortul tardiv provocat medicamentos, momentul de producere al căruia nu poate fi anticipat.

„La data de 14.12.2017, a avut loc avortul medicamentos provocat. Pacienta a fost externată pe 15.12.2017, cu recomandările medicului curant și sub supravegherea medicului de familie.

Reiterăm faptul că administrația Institutului Mamei și Copilului condamnă vehement orice încălcări ale protocoalelor medicale în vigoare, orice devieri de comportament admise de oricare dintre colaboratorii medicali, ce activează în cadrul instituției, calificându-le drept inadmisibile și incompatibile cu profesia de medic. 
IMSP Institutul Mamei și Copilului va reveni cu informații suplimentare referitoare la concluziile anchetei interne pe acest caz și măsurile întreprinse”, se mai arată în comunicatul Institutul Mamei și Copilului.

UNIMEDIA amintește că o femeie ar fi fost lăsată să nască în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. O scrisoare anonimă a devenit virală pe rețelele de socializare, în care femeia scrie prin ce chinuri groaznice ar fi trecut acum două săptămâni, când a născut prematur în instituția medicală.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub