Citește toate știrile la acest subiect

Cazul Andrei Brăguță: Cine este Iurie Obadă, judecătorul care i-ar fi emis neîntemeiat un mandat de arest pe 30 de zile

Judecătorul care emis abuziv, potrivit mai multor avocați, mandatul de arest pe numele lui Andrei Brăguță este Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana.

"După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie", scrie portalul Moldova Curată care ar fi încercat să vadă care au fost motivele pentru care magistratul i-a aplicat 30 de zile de arest.

Cazul Andrei Brăguță: Cine este Iurie Obadă, judecătorul care i-ar fi emis neîntemeiat un mandat de arest pe 30 de zile
(Foto: presedintie.md)

Despre abuzurile judecătorilor care emit mandate de arest pe bandă rulantă au vorbit de nenumărate ori mai mulți avocați. Recent, la începutul lui iulie, a existat chiar și o scrisoare a Baroului de Avocați din Chișinău care au amenințat că vor organiza o grevă generală în semn de protest față de aplicarea excesivă a aresturilor și aresturilor la domiciliu. Astfel, majoritatea absolută a avocaților Baroului Chișinau a decis să înainteze un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău, ca să fie revizuită această practică în sensul diminuării aplicării măsurilor excepționale. Apelul avocaților însă, a rămas fără răspuns. 

Moldova Curată susține că a încercat să afle de la magistratul Iurie Obadă care au fost acțiunile tânărului Brăguță care să justifice arestul pe 30 de zile, dar o angajată din anticamera instanței ne-a declarat că judecătorul este în concediu și va reveni la serviciu după 20 septembrie. Potrivit unor surse, magistratul este într-un concediu planificat.

Pub

Iurie Obadă a intrat în sistemul judecătoresc în 2004, fiind de 8 ani judecător de instrucție la Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana. Are la activ un dosar prin care moldova a fost condamnată la CEDO, iar declarația sa de avere conține mai multe elemente dubioase. Astfel, potrivit Moldova Curată, anul trecut magistratul care are un venit anual de aproximativ 230 de mii de lei, și-a achiziționat un autoturism Volvo de 11 500 de Euro și deține o vilă în Tohatin de 210 metri pătrați. Tot în ultima declarație de avere, magistratul menționează că deține un depozit bancar de 40 de mii de Euro, bani care nu se regăesec în declarația de avere din anii precedenți. 

UNIMEDIA amintește că acum două săptămâni un bărbat de 32 de ani, Andrei Brăguță, a murit în Penitenciarul nr. 13, în timp ce se afla în arest preventiv

Rudele acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul. De cealaltă parte, administrația pușcăriei spune că tânărul s-a stins de pneumonie. Bărbatul primise mandat de arestare, reținut fiind pentru că ar fi insultat inspectorii de patrulare.

Ulterior, abia după ce tragedia lui Andrei Brăguță a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii. 

Pe anumite aspecte și detalii ale cazului, declarațiile reprezentanților autorităților implicate se contrazic. În același timp, și IGP a venit cu o versiune a întregului incident, menționând că tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrasens, arătând prin fereastră gesturi indecente, iar după ce a fost reținut a avut un comportament agresiv.

Abia la o săptămână de la decesul tânărului, în investigațiile inițiate de Procuratura Generală, s-a constatat că Braguța a fost bătut de alți patru deținuți, cu care se afla în cameră. Mai mult, Braguța a fost bătut cu acordul gardienilor, care, potrivit procurorilor, nu au întreprins nimic.

Procurorii mai spun că victima a fost torturat timp de o oră și jumătate. Alți deținuți din Izolatorul nr. 13 au declarat că Braguța striga după ajutor și bătea cu pumnii în ușa celulei.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub