Care sunt problemele copiilor din Moldova în viziunea adolescenților

25 de copii din 10 raioane și municipii ale țării au analizat problemele copiilor din Moldova și au identificat drepturile care sunt încălcate în aceste cazuri.

Timp de două luni, în perioada iulie-august curent, 25 de copii au elaborat un studiu în care și-au propus să identifice care sunt problemele cu care se confruntă copii din Moldova, relatează UNIMEDIA.  

Care sunt problemele copiilor din Moldova în viziunea adolescenților
Poză simbol (Foto: familia.md)

Potrivit Centrului pentru Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, cele mai des menționate probleme sunt cele financiare, din cauza cărora, mulți copii nu pot frecventa școlile sau grădinițele.

Astfel, unii copii nu frecventează grădinița din cauza problemelor financiare ale familiei sau din cauză că părinții sunt plecați peste hotare. În unele grădinițe nu există jucării și terenuri de joacă și copiii mai mari îi înjosesc pe cei mai mici, lucru practicat și de educatori, care aplică violența ca metodă de educare a copiilor.

Pub

Pentru copiii din școlile primare problemele sunt puțin diferite. Din cauza taxelor impuse de școală unii copii nu merg la ore, căci părinții nu le pot achita. Tot problemele financiare ale instituțiilor nu le permit copiilor să folosească lumina din clase, pe motiv de economie a energiei electrice. În alte clase în schimb, nu există deloc curent electric. Copiii din ciclul primar se plâng și de programul supraîncărcat, în timp ce copii de alte etnii spun că sunt discriminați.

Pentru copiii din gimnaziu și liceu problemele sunt similare. Unii nu au timp de școală pentru că trebuie să muncească, alții consumă alcool și tutun în exces. Mita din școli este și ea o problemă acută cu care se confruntă adolescenții.

Grupul de reflecție care a analizat situația copiilor din țară, este format din 25 de copii din 10 raioane și municipii ale țării, cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani și reprezintă diferite grupuri de lucru şi consilii consultative, inclusiv copii cu necesităţi speciale, copii de etnie romă, beneficiari ai serviciilor de îngrijire.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub