Candu, despre numirea lui Dmitri Kozak: „E un mesaj că Federația Rusă urmează să atragă atenție mai deosebită Republicii Moldova și regiunii”

Federația Rusă urmează să atragă atenție mai deosebită Republicii Moldova și regiunii, susține președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Dmitri Kozak a fost desemnat recent reprezentat al președintelui Vladimir Putin pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

Candu, despre numirea lui Dmitri Kozak: „E un mesaj că Federația Rusă urmează să atragă atenție mai deosebită Republicii Moldova și regiunii”
(Foto: UNIMEDIA)

„Numirea făcută de administrația lui Putin este un mesaj că Federația Rusă urmează să atragă atenție mai deosebită Republicii Moldova și regiunii. În decret nu se scrie despre Transnistria, așa cum a fost în cazul lui Rogozin, când a fost emisarul Federației Ruse pentru conflictul transnistrean. Este un mesaj care trebuie să îl înțelegem că urmează probabil acțiuni politice. Sperăm că este un mesaj de îmbunătățire a relațiilor, găsirea unor mecaniste, compromisuri pentru a restabili dialogul”, a declarat, astăzi, Andrian Candu.

Dânsul mai spune că autorităților de la Chișinău nu le va fi ușor, ținând cont de acțiunile anterioare ale lui Kozak.

Pub

„Nu va fi ușor ținând cont de experiența avută deja cu acel memorandum Kozak. Pe agenda autorităților Republicii Moldova nu este elementul de federalizare. Ne vom ține de principiile care au fost anunțate anterior. Dar, așa cum am menționat, consider că este un mesaj din partea Federației Ruse că este o mână întânsă la care noi trebuie să găsim și răspunsul potrivit, în așa fel încât să nu uităm principiile noastre stabilite – demnitate, respect reciproc, relație pragmatică, dar nu o relație de stat dominant și unul dominat”, a concis Andrian Candu.

Menționăm că Dmitri Kozak este autorul „planului Kozak” din 2003, fiind atunci în funcția de consilier al lui Vladimir Putin. Documentul, care viza soluționarea diferendului transnistrean, propunea federalizarea R. Moldova și permentizarea trupelor ruse pe teritoriul țării. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub