Citește toate știrile la acest subiect

Bumacov, după vizita la Moscova: „Rușii vor lua o decizie în câteva zile”

Ministrul moldovean al Agriculturii, Vasile Bumacov, a revenit de la Moscova unde a discutat despre reluarea exporturilor de vin moldovenesc pe piața rusă. A fost prima întâlnire a ministrului Bumacov cu noua șefă de la Rospotrebnadzor, după demisia lui Ghennadie Onişenko la expirarea mandatului luna trecută. 

Potrivit lui Bumacov, rușii vor lua o decizie în cel mult 10 zile. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, informează UNIMEDIA.

Bumacov, după vizita la Moscova: „Rușii vor lua o decizie în câteva zile”
(Foto: europalibera.org)

„Am discutat nu numai cu domnul Onişcenko, am discutat cu doamna Braghina, am discutat cu toată echipa, cu cei care au fost în Republica Moldova, cu domnul Ivanov, toţi au participat la această discuţie, la care noi am spus foarte dur: am epuizat toate cerinţele, totul a fost realizat, când noi revenim la o decizie? Mi s-a spus clar: cel mult, în zece zile, va fi luată o decizie. Vom vedea care va fi această decizie. Eu sper că va fi nu atât în folosul vinificatorilor din Republica Moldova, cât în folosul consumatorului din Federaţia Rusă”, a subliniat ministrul.

Totodată, Bumacov a ținut să precizeze că piața UE este foarte importantă pentru Republica Moldova, dar nu trebuie să pierdem piața din Rusia. „Eu, încă o dată, vreau să vă spun: ne bucurăm foarte mult de ceea ce a declarat Bruxellesul, de ceea ce face Bruxellesul pentru noi. Ne place foarte mult piaţa Uniunii Europene, dar aceasta nu înseamnă că noi trebuie să pierdem piaţa Federaţiei Ruse. Şi vă spun din ce cauză. Consumul de vin de calitate în lume creşte brusc. Pe de altă parte, Republica Moldova economic are nevoie de agricultură de valoare înaltă. Noi mare treabă cu grâul şi cu porumbul nu vom face. Suntem fericiţi că avem roadă bună, dar avem nevoie de ceva care ne-ar aduce mai multă plusvaloare. Şi, dacă noi vom mări plantaţiile de struguri, sigur, vom avea nevoie de această piaţă. Poate acuma nu avem nevoie atât de mult de piaţa din Federaţia Rusă, dar pe viitor vom avea nevoie. În Federaţia Rusă clasa mijlocie se dezvoltă, oamenii care pricep la vin de calitate sunt mai mulţi şi ar fi o crimă să pierdem piaţa”, a spus sursa.

Pub

Amintim că, Rusia a blocat pe 10 septembrie importul băuturilor alcoolice din Republica Moldova pe motiv că ar fi descoperit în câteva loturi substanțe nocive. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub