Brokeri români, despre legatura dintre Banca Transilvania, Victoriabank și milionarul rus Serghei Lobanov

Brokerii din piaţa de capital românească văd cu ochi buni anunţul Băncii Transilvania (TLV), de marţea trecută, că vrea să achiziţioneze un pachet iniţial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul din Republica Moldova, urmând ca, împreună cu BERD, să ajungă la o deţinere majoritară, scrie bursa.ro.

Brokeri români, despre legatura dintre Banca Transilvania, Victoriabank și milionarul rus Serghei Lobanov
(Foto: bursa.ro)

Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, a declarat: „Strategia Băncii Transilvania de expansiune prin achiziţii este cunoscută de mai multă vreme. Dobândirea pachetului majoritar, alături de un partener precum BERD va permite Băncii Transilvania să se implice în mod activ în acţionariatul Victoriabank.

Noul grup de acţionari majoritari are toate premisele să schimbe în bine evoluţia băncii moldovene, inclusiv partea de guvernanţă corporativă.

Pub

Banca Transilvania a găsit un nou motor de creştere: Victoriabank creşte de la o bază mică într-o piaţă care este la începutul ciclului de dezvoltare. Mă aştept ca investitorii să primească în mod pozitiv această achiziţie".

Un pachet de 39,2% din banca moldoveană este deţinut de milionarul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown Cipru. Acesta ar avea legături cu oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, potrivit presei moldovene, care citează o scrisoare deschisă a omului de afaceri Veaceslav Platon către organele de cercetare penală. Acesta a scris că în spatele lui Serghei Lobanov sunt Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor, ultimul identificat drept cel spre care s-au dus banii, din furtul de un miliard de dolari din trei bănci moldovene.

Ovidiu Şerdean, broker la IFB Finwest, vede intrarea Băncii Transilvania pe piaţa din Moldova, drept un semn de maturitate şi viziune. Domnia sa ne-a declarat: „Sunt câteva aspecte care trebuie luate în considerare:

1. BERD - partenerul strategic al Băncii Transilvania, care a fost alături de bancă şi a participat la dezvoltarea acesteia încă de la începuturi (n.r. deţine 27,5% din Victoriabank);

2. pachet de control - cele două entităţi vor deţine pachetul de control - vorbim de doi parteneri vechi de afaceri a căror colaborare şi încredere a dat roade în timp, aducând grupul financiar la nivelul pe care-l vedem astăzi;

3. comunitatea românească din Moldova: aşa cum grecii au targetat comunitatea greacă din România, iar turcii au targetat comunitatea turcă, acum a venit rândul unei bănci româneşti să facă acelaşi lucru;

4. trebuie să luăm în considerare şi potenţialul de dezvoltare al acestei pieţe.
Este o oportunitate de care o bancă cu capital românesc pare cea mai îndreptăţită să beneficieze".

În opinia domnului Şerdean, problemele de guvernanţă corporativă sau de altă natură cu care s-a confruntat Victoriabank vor rămâne de domeniul trecutului. Acesta consideră că aceste probleme au fost incluse în preţul de achiziţie, dacă această tranzacţie se va încheia.

„Banca Transilvania nu este la prima achiziţie de acest nivel, iar această tranzacţie nu face decât să dezvolte un business de succes", a precizat brokerul citat, adăugând: "Pe bursă, se spune că, de regulă, cumpărătorul scade, iar cumpăratul urcă. Acţiunile TLV nu par să fie influenţate în acest moment de această ştire.

Dacă această tranzacţie se va produce, atunci cred că vom vedea cu adevărat rezultatele cam în doi ani de zile".

Banca Transilvania a transmis că a solicitat aprobarea achiziţiei din partea autorităţilor de reglementare bancară şi autorităţilor relevante din România şi Republica Moldova.
* Ioana Sechel, BRK Financial Group: „Efectul acestei achiziţii cred că va fi unul pozitiv, în contextul în care Banca Transilvania se va afla în competiţie directă cu BCR"
Ioana Sechel, Analist Financiar BRK Financial Group, este de părere că intenţia Băncii Transilvania pentru achiziţia a 39% din Victoriabank din Moldova este de apreciat: „Achiziţia va aduce principii noi de guvernanţă corporativă ce vor fi implementate acolo. Efectul acestei achiziţii cred că va fi unul pozitiv în contextul în care Banca Transilvania se va afla în competiţie directă cu BCR pentru prima poziţie în topul băncilor din România după valoarea activelor, în condiţiile în care aceasta este în negocieri şi cu Bancpost. Competiţia va duce întotdeauna la îmbunătăţirea ofertei de servicii. În ceea ce priveşte preţul acţiunilor TLV, aşteptările noastre mizează în continuare pe o creştere a acestora".

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, opinează că intenţia Băncii Transilvania se încadrează perfect în politica de expansiune din ultima perioadă. „Posibila achiziţie a Victoriabank ar duce Banca Transilvania la un alt nivel, la conturarea unui grup bancar ce poate, în câţiva ani, să devină un jucător important în regiune", ne-a spus domnia sa, adăugând: „Cotaţia TLV are motive să urce în urma acestui anunţ. Se aşteaptă, în această perioadă, şi un comunicat în privinţa tranzacţiei prin care ar prelua Bancpost. Aşadar, avem motive să fim optimişti în privinţa cotaţiei TLV.(...)

Deoacamdată, cred că preţul acţiunii TLV fluctuează în baza climatului politic intern şi a schimbărilor legislative anunţate şi des dezbătute în ultima perioadă".

Potrivit BT, Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienţi, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub