Basarabeanul Igor Tudorache a efectuat primul transplant de plămâni din România. Operația a durat șapte ore

Igor Tudorache, doctorul de origini basarabene, a efectuat primul transplant pulmonar din România. Operația a fost efectuată ieri dimineață la Spitalul Sfânta Maria din București și a durat timp de șapte ore, cu o pauză de o ora și jumătate între cei doi plămâni.

Basarabeanul Igor Tudorache a efectuat primul transplant de plămâni din România. Operația a durat șapte ore
(Foto: ASSMB)

Doctorul Igor Tudorache a venit special din Germania, unde este și șeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, pentru a ajuta un bărbat în vârstă de 36 de ani care se afla pe lista de așteptare de un an la Spitalului Clinic „Sfânta Maria”. 

Potrivit unui comunicat al instituției medicale, transplantul s-a efectuat, miercuri, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” de la ora 04:00 până la ora 11.00, cu o pauză de o ora și jumătate între cei doi plămâni.

Pub

Echipa medicală l-a avut ca operator pe medicul basarabean Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din spital, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital.

Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență București, la ora 01:30, în data de 18 aprilie 2018.

Intervenţia chirurgicală s-a efectuat la o zi după ce primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat că la Spitalul „Sfânta Maria" nu se poate face transplant pentru că nu se găsesc organe, scrie Ziarul de Iași.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub