Balaurii s-au înfruptat din plăcinte, haiducii și sânzienele au pictat Cai Verzi pe pereți, iar Mândria a mers după Ștefan cel Mare

Duminică, 8 iulie, la Holercani a avut loc cea de a VI-ea ediție a festivalului IA MANIA.

MOLOVATA - CAMPION LA PREMII

Evenimentul a debutat cu  Parada satelor din Dubăsari. Peste 300 de gospodari din Holercani, Corjova, Oxentea, Ustia, Pîrîta, Mărcăuți, Coșnița și Cocieri au participat la paradă. Aceștia au purtat cele mai frumoase straie naționale din localitatea lor. Totodată fiecare sat și-a amenajat cortul și a servit vizitatorii cu bucate specificE locului. Sarmale în frunze de zmeură, prăjiței vopsiți cu suc de vișină, căpșunată, hulubași, ceapă umplută cu legume, țuică și multe alte delicii din Dubăsari au putut fi gustate la Holercani.

Foto: IA MANIA

Premiul ”Pâinea Dubăsarilor” a revenit gospodinelor din satul Molovata, care au gătit un colac de 1 m în diametru și a cântărit 21 kg.Colacul gigantic a fost licitat la IA MANIA cu 2600 de lei! Primăria satului Molovata a dublat suma, iar banii vor fi donați unei familii nevoiașe din sat!

Premiul ”Tăria Dubăsarilor ” a revenit tot gospodarilor din satul Molovata. Țuica lor din zmeură și căpșună, a fost pe placul tuturor juraților.

 Premiul ”Sarmaua Dubăsarilor”, a revenit gospodinelor din satul Cocieri, care au împletit o noapte întreagă sarmale în frunză de zmeură.

Premiul ”Plăcinta Dubăsarilor” a fost câștigat de gospodinele din satul Corjova, care au gătit o saralie domnească cu brânză.

Pe lângă târgul de bucate tradiționale gătite de gospodinele din raionul Dubăsari, la IA MANIA a avut loc un adevărat spectacol culinar. Chiar în fața vizitatorilor a fost gătită cea mai mare ciulama din țară și o mămăliga de 300 de kg! La prepararea acesteia s-a folosit aproape 40 de kg de făină de porumb.

PREZENTAREA CĂRȚII ”POVEȘTI ȘI LEGENDE DE PE NISTRU”

Noutatea acestei ediții a fost lansarea cărții  ”POVEȘTI ȘI LEGENDE DE PE NISTRU”, scrisă de echipa K Lumea. Douăzeci de povești și legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept și Tîrnauca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Povești și legende de pe Nistru”. Proiectul a fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 Întreaga  ediție a festivalului a fost drept laitmotiv legendele și poveștile de pe Nistru. Cei mai norocoși 10 vizitatori, au câștigat la tombola organizată de KLumea, câte o carte de povești!

Totodată la festival, au fost prezentate roadele proiectului ”Două maluri, același râu – legende și povești locale”. Timp de câteva luni, tinerii din satul Holercani – dreapta Nistrului și cei din Târnauca – stânga Nistrului, au învățat împreună meșteșuguri tradiționale. Au participat la ateliere de brodat ii, olărit, lemnărit, totodată au învățat de la traineri profesioniști, cum să-și inițieze o afacere.

Drept rezultat, la IA MANIA au fost prezentate primele 6 ii cusute manual de tinerii din Târnauca și Holercani.

TÂRGUL DE ARTIZANAT

Peste 140 de artizani din Moldova și România și-au vândutu produsele la IA MANIA. În vânzare am avut catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, maiouri ornamentate, accesorii brodate manual, covoare tradiționale. Olarul Ivan Prividiuc, cuoscut pentru ceramica sa în lapte,  i-a învățat pe toți doritorii cum să mânuiască roata olarului.

Anul acesta am avut un număr record de meșteșugari și putem afirma că a fost cel mai mare târg de artizanat din țară! Peste 30 meșteri populari atât din Republica Moldova, cât și din România, au participat la festival cu ii autentice, iar comunitățile  „Șezătoare Basarabia” și ”MăiestrIA”, au oferit lecții de cusut ii tuturor doritorilor. 

CONCURSUL TINERILOR DESIGNERI ”MÂNDRIA”

11 designeri s-au întrecut la concursul MÂNDRIA. Juriul, din care au făcut parte designerul de costume Stela Verebceanu, designerul de modă Valentina Vidrașcu, directorul proiectului de competitivitate din Moldova, finantat de USAID și Ambasada Suediei - Doina Nistor, designer de modă Constanța Iurașco, Katea Gri, designer de modă și  Nata Albot. Locul III a fost ocupat de Rodica Carapcevschi și colecția sa Macii Sălbatici, locul II a fost împărțit între 2 căștigători Ecaterina Verbițcaia și  Elena bannaia. Iar locul I a fost câștigat de Karina Donskaya, creatoarea colecției Legendary  inspirată de Ștefan cel Mare și stilul Dandy!

Pe lângă Trofeul MândrIA, câștigătorii au mai primit premii de la partenerii noștri Delimano și spumantul Apriori. Totodată, Valentinei Vidrașcu a prezentat noua sa colecție.

CONCURSUL DE PICTURĂ ”CAI VERZI PE PEREȚI”

9 tineri pictori au pictat pe pânze mari, timp de 24 de ore lucrări inspirate din folclorul și tradițiile noastre. Concursul a fost câștigat de Svetlana Parfeniuc, care a venit din Tiraspol! Lucrarea sa ”Mărțisor” a cucerit juriul format din Sergiu Aftenev, de la Caparol, Stela Moldovanu de la Moldeco, Dmitrii Potapov, artist de murale și Cătălina Mudrea, art manager.

Partenerul fidel al proiectului, CAPAROL, a sprijinit și de această dată tinerele talente.

VESELIE FĂRĂ MARGINI

     Unul dintre momentele meorabile ale festivalului a fost hora încinsă de trupa Black & White! Timp de câteva minute pământul din Holercani s-a zduduit sub sârbe, hore și bătute! Spectacolul a continuat cu Via Dacă, Tania Cerga cu Andrei Glavan, Ethno Republic, Mani și ansamblurile păstrătorilor de folclor din Raionul Dubăsari.

FESTIVALUL IA MANIA A FOST CU SPRIJINUL APRIORI WINES ȘI COMUNITATEA DE PATRONI K LUMEA.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.