Atac raider la Moldovagaz: Compania a achitat unui offshore peste 101 milioane de lei

Compania Fera Management LLC a reuşit să încaseze încă în septembrie 2015 peste 101 milioane lei de la Moldovagaz. Banii au fost încasaţi sub formă de răspundere subsidiară pentru o presupusă datorie de 5,25 de milioane de dolari pe care o avea Completgaz SRL, informează mold-street.com.

Atac raider la Moldovagaz: Compania a achitat unui offshore peste 101 milioane de lei
(Foto: UNIMEDIA)

Ultima este o subsidiară a Moldovagaz, aflată în proces de insolvabilitate. Cel puţin aceasta rezultă din materialele unui proces de judecată ce durează deja de circa şapte ani.

Astfel, potrivit ultimei decizii luate de Curtea Supremă de Justiţie, a respins un recurs al Moldovagaz de anulare a unei decizii luate a Curtea de Apel şi instanţa de fond.

Atac raider sau litigiu comercial?

În motivarea cererii Moldovagaz a indicat că încă pe 23 februarie 2012, au fost validate creanţele companiei americane Fera Management LLC faţă de Completgaz în proces de insolvabilitate. În urma cererii companiei americane, prin încheierea Curţii de Apel Economice din 1 martie 2012, a fost dispusă încasarea din contul Moldovagaz în beneficiul Fera Management LLC suma de 5.247.000 dolari SUA. 

În baza acestei încheieri a fost emis titlul executoriu 2e-11/2012, iar prin încheierea executorului judecătoresc Maxim Romaliischi din 1 martie 2012, a fost iniţiată procedura de executare a acestui document executoriu.

Decizia a provocat atunci un scandal mediatic, iar Moldovagaz a acuzat compania americană de atac raider, şi a cerut intervenţia autorităţilor susţinând că este pusă în pericol securitatea energetică a ţării.

În consecinţă Curtea de Apel Economică a suspendat procedura de executare a încheierii sale prin care dispunea încasarea a 5,247 milioane de dolari de pe conturile companiei Moldovagaz în beneficiul firmei americane Fera Management LLC.

Atacul însă a fost reluat în scurt timp, iar Moldovagaz deja nu a mai apelat la mass media sau la autorităţi pentru a se apăra.

Cum 101 milioane lei au fost încasaţi de la Moldovagaz

Astfel, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 20 februarie 2013, acţiunile de executare silită a titlului executoriu nr.2e-11/2012 au fost reluate.

Articolul integral îl puteți citi aici.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub