Ascom Grup a pus sechestru pe active ale Kazahstanului în valoare de 5,2 miliarde de dolari

Proprietarii companiei Ascom Grup, milionarii Anatol Stati și Gabriel Stati, dar şi Terra Raf Trans Traiding Ltd, o subsidiară a Ascom anunță despre o nouă victorie în instanțele de judecată europene, prin care a fost impus sechestru asupra proprietății Republicii Kazahstan în valoare de 5,2 miliarde de dolari. 

Ascom Grup a pus sechestru pe active ale Kazahstanului în valoare de 5,2 miliarde de dolari

"În scopul executării deciziei Curții districtuale din Stockholm din 21 august 2017, executorul judecătoresc din cadrul Serviciului Central al Executorilor judecătoreşti din Suedia a emis, la 5 octombrie 2017, încă o decizie în favoarea Ascom, confirmând sechestrul aplicat anterior asupra acțiunilor ce aparțin Republicii Kazahstan („RK”) în 33 de companii publice suedeze, în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de dolari", se arată în comunicatul Ascom, transmite Mold-Street.

De asemenea, s-a aplicat sechestrul asupra mijloacelor băneşti care urmau a fi rambursate Kazahstanului de către autoritățile fiscale suedeze în legătură cu plata excedentară de către acestei ţări a impozitului pe dividendele aferente acţiunilor mai multor companii suedeze.

Pub

"Aceste decizii au fost luate de executorul judecătoresc suedez, în pofida încercărilor Băncii Naționale a Republicii Kazahstan de a interveni, în calitate de parte terţă, în procedura de executare, prin depunerea unei cereri de ridicare a sechestrului, care a fost respinsă de către executorul judecătoresc printr-o decizie bine motivată, la fel ca și cererea RK.

Între timp, pe 8 septembrie 2017, Curtea districtuală din Amsterdam, la fel, a emis o hotărâre în favoarea Ascom, prin care instanţa a autorizat aplicarea sechestrului asupra proprietăţii Republicii Kazahstan sub formă de acțiuni ale Fondului „Samruk-Kazyna“, cu valoare nominală de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, în compania olandeză KMG Kashagan BV, prin intermediul căreia Kazahstanul participă în consorțiul internațional care valorifică gigantul zăcământ offshore de petrol şi gaze Kashagan", se arată în declaraţia Ascom-Grup.

UNIMEDIA amintește că anterior Kazahstanul a cerut unui tribunal federal din SUA să oprească reluarea procesului intentat de Anatol şi Gabriel Stati şi compania Ascom Group.

Ei încearcă să obţină plata de către Kazahstan a 500 de milioane de dolari, obţinuţi în urma unui arbitraj, care a fost recent confirmat şi de către o instanță de apel din Suedia.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub