Citește toate știrile la acest subiect

API: Europarlamentarul polonez Michał Boni solicită ca postul de televiziune Publika TV să dezmintă şi să prezinte scuze oficiale

În seara de 16 mai 2017, în Parlamentul European a fost discutat subiectul acordării de către UE a unei finanţări de 100 de milioane de euro pentru ţara noastră. În Plenul Legislativului european, mai mulţi deputaţi şi-au expus opiniile pro şi contra susţinerii financiare a Republicii Moldova. 

API: Europarlamentarul polonez Michał Boni solicită ca postul de televiziune Publika TV să dezmintă şi să prezinte scuze oficiale
(Foto: api.md)

Printre vorbitori a fost şi europarlamentarul polonez Michał Boni care a precizat că Moldova nu poate parcurge drumul european dacă nu asigură independenţa în mass-media și dacă nu se dorește o luptă reală împotriva corupţiei. Iată discursul integral al acestuia: „Da, mulţi ani, Moldova s-a arătat foarte deschisă la reforme şi a părut să fie un lider în vecinătatea estică a Europei. Orice tânără democraţie are dificultăţi şi face şi greşeli, dar important este ca politica din Moldova să susţină democraţia. Însă, vedem aici foarte multe pericole, din păcate, precum libertatea de exprimare şi independenţa mass-media. Acestea sunt foarte importante pentru a putea pune în aplicare reformele. Lupta împotriva corupţiei, împotriva oligarhilor, de asemenea, sunt obiective foarte importante. Păstrarea legii electorale în actuala formă sau modificarea ei este un proces care trebuie monitorizat cu mare atenţie. Moldova trebuie să revină la valorile europene. Mi se pare că e problematică schimbarea legii electorale, pentru că valorile europene ar trebui să se regăsească în Codul Electoral. Sper că va fi auzită vocea Comisiei de la Veneţia şi că va exista un nou consens politic înainte de a schimba legea electorală”.

Posturile de televiziune Publika TV, Prime şi Canal 3 au difuzat doar prima frază din alocuţiunea deputatului Michał Boni, şi anume: „Da, mulţi ani de zile Moldova s-a arătat foarte deschisă la reforme şi a părut să fie un lider în vecinătatea estică a Europei” în contextul unui material în care erau inserate doar declaraţiile în favoarea acordării imediate a ajutorului pentru Republica Moldova, fiind excluse notele critice din discursul acestuia.

Pub

După difuzarea acestor reportaje, Michał Boni a expediat un mesaj în adresa postului Publika TV, prin care a cerut ca reportajul să fie corectat şi adaptat, deoarece declaraţia sa ar fi fost trunchiată. Publika TV a scos reportajul, însă materialul era difuzat în continuare de posturile Prime TV şi Canal 3. După două zile, reportajul a fost retras şi de pe paginile web ale acestor posturi.

Deputatul european a declarat pentru API că cere nu numai retragerea reportajului, dar solicită postului Publika TV să-și ceară scuze oficiale pentru eroarea admisă. „Eu cer atât ștergerea informațiilor false care au apărut în mass-media din Moldova, dar solicit şi scuze oficiale de la Publika TV. S-au transmis informații necorespunzătoare în mod intenționat sau accidental și au fost publicate în toate sursele de Publika TV”.

API a încercat să obţină opinia posturilor TV care au diseminat reportajele cu declarația fragmentată a deputatului european. De la recepția trustului GMG ni s-a spus că nu poate să ne facă legătura cu editorul sau directorul de știri. Deoarece reportajul a fost difuzat și de Canal 3, l-am contactat pe Oleg Cristal, noul proprietar al posturilor TV Canal 2 și Canal 3. Acesta nici nu a ascultat întrebarea, dar a acuzat-o pe jurnalista API că ar face articole la comanda cuiva și a închis telefonul.

Dragoș Vicol, noul președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) a declarat pentru API că nu cunoaşte despre acest incident mediatic în care au fost distorsionate declaraţiile eurodeputatului și că ar fi bine ca Michał Boni să expedieze o plângere și în adresa CCA.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub