Anticorupție.md face o radiografie a cazurilor Filat, Platon și Șor: „50 de umbre” ale dosarelor miliardului furat

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md au făcut o radiografie a celor mai răsunătoare cazuri despre care autoritățile au spus că au legătură directă cu marea fraudă bancară din 2014. Este vorba despre dosarele Filat, Platon și Șor.

Anticorupție.md face o radiografie a cazurilor Filat, Platon și Șor: „50 de umbre” ale dosarelor miliardului furat
(Foto: UNIMEDIA)

"În două dintre aceste cauze au fost semnalate mai multe încălcări procedurale, excese din partea procurorilor și judecătorilor, rele tratamente și încălcarea drepturilor omului în arest și detenție. În cazul lui Șor, primul vizat într-un dosar penal privind furtul de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, cauza a „încremenit” pe masa judecătorilor din prima instanță", scriu jurnaliștii de la Anticorupție.md. 

Totodată, pe lângă descrierea dosarelor, ziariștii au făcut și o analiză a asemănărilor, dar și deosebirilor dintre dosare. Curios este, că toate cele 3 procese s-au desfășurat cu ușile închise și departe de ochii presei. Totuși, izbitoare sunt diferențele de atitudine ale forțelor de ordine.

Pub

Mai multe asemănări sunt între dosarele Platon și Filat, în comparație cu tratamentul preferențial de care a avut parte Șor. În primele cazuri, inculpații nu au avut acces la media și de fiecare dată au fost escortați la ședințe de mascați înarmați. De un alt tratament însă, a beneficiat Ilan Shor. Care, după ce a început a fi cercetat în arest la domiciliu sau sub control judiciar, se prezenta la ședințe înconjurat de proprii boduguarzi și, pe lângă interviuri oferite pe sălile judecătoriei, a reușit și să organizeze cel puțin 2 briefinguri de presă. 

De asemenea, diferențe de atitudine există și în viteza cu care s-au derulat investigațiile. Dosarul Filat a ajuns în stanțe în circa 2 luni, apoi examinat în judecată timp de șase luni de zile, la Apel o lună și 20 de zile, iar peste alte 3 luni, pe dosar s-a pronunțat Curtea Supremă de Justiție.

În cazul lui Platon, "procurorii au avut nevoie de patru luni de zile pentru a porni și a finaliza urmărirea penală și pentru a transmite cauza în judecată. Dosarul businessmanului a ajuns în instanță pe 18 noiembrie 2016, iar peste cinci luni, pe 20 aprilie 2017, instanța de fond a publicat deja sentința. Peste alte opt luni, pe 18 decembrie 2017, s-a pronunțat și Curtea de Apel. Dosarul urmează să fie examinat și de CSJ."

La Șor însă, "chiar dacă instrumentarea dosarului în care e acuzat de escrocherie și spălare de bani a durat doar două luni, cauza s-a împotmolit în judecată. Examinarea dosarului la Judecătoria Chișinău (de același judecător Andrei Niculcea) a durat zece luni, timp în care au avut loc 33 de ședințe de judecată. Sentința motivată de condamnare a lui Șor a fost redactată în iulie 2017", dar nici până acum nu a ajuns la Curtea de Apel. Asta pentru că nu a fost tradusă în limba rusă. Deși, în aceeași situație, sentința de condamnare a lui Veaceslav Platon a fost tradusă într-o lună și jumătate. 

Mai multe detalii despre aceste 3 cazuri, citiți în investigația Anticorupție.md.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub