Andrian Candu prezintă o nouă versiune legată de cazul celor 7 profesori turci: Decizia ca atare a fost luată de Biroul de Migrație și Azil

Cazul celor șapte profesori turci de la liceul Orizont se complică mai mult. Președintele Parlamentului Andrian Candu a schimbat macazul și spune că Biroul de Migrație și Azil a luat decizia de a-i expulza pe cei șapte profesori.

Asta chiar dacă anterior, vineri, 7 septembrie, Olga Poalalengi, șefa Birouui de migrație și Azil declara pentru deschide.md că instituția pe care o conduce nu are nicio atribuție față de această operațiune.  

Pub

Mai mult, la aproape de o săptămână de a acea operațiune, pe site-ul Biroului nu apare niciun comunicat legat de această decizie, așa cum ar fi normal. Nici în comunicările SIS din ziua operațiunii nu se face nicio referire la o decizie a celor de la Migrație și Azil.

Potrivit declarațiilor lui Candu, cetățenii turci au fost totuși declarați indezirabili de către Biroul de Migrație și Azil care însă, se pare că nu este la curent că a emis o astfel de decizie. Contactat telefonic, șefa serviciului de presă al Biroul de Migrație și Azil, după ce a cerut răgaz pentru a oferi un răspuns. Ulterior, ne-a declarat că nu va oferi niciun comentariu la acest subiect.

În același timp, Ministerul Afacerilor Interne, în subordinea căruia este Biroul, spune, totuși, că BMA a semnat decizia de a-i numi indezirabili. Contactată telefonic,  consiliera ministrului Afacerilor Interne din domeniul relațiilor cu publicul, Alina Zbancă, a declarat că suspecții au cerut azil politic în Republica Moldova, iar Biroul Migrație și Azil a respins solicitarea.

„La solicitarea Serviciului de Informații și Securitate, BMA a respins solicitările de azil politic depuse în luna aprilie curent. Cetățenii respectivi au fost înștiințați despre această decizie în scris, prin poștă”. Ulterior, în baza dosarului și probelor acumulate de SIS, BMA a decis să-i numească indezirabili pe cetățenii turci, a menționat Zbancă.

Răspunsurile lui Candu nu fac decât să inducă și mai multă ceață asupra operațiunii prin care cei 7 cetățeni turci au ajuns în Turcia. Potrivit legislației moldovenești, citate de juristul Vladislav Gribincea în cadrul unui interviu la Europa Liberă, sunt câteva prevederi pentru a scoate cetățenii străini de pe teritoriul Republicii Moldova: „Prima este extrădarea, atunci când un stat străin cere să i se dea cetățenii săi sau ai altui stat. Pentru aceasta e nevoie de o hotărâre judecătorească, o solicitare din partea țării care solicită extrădarea. A doua este expulzarea. Atunci când nu există o astfel de solicitare, însă statul în care se află străinul nu mai vrea să-l țină pe teritoriul său. Aici tot trebuie o hotărâre judecătorească, dar fără solicitarea statului de cetățenie a persoanei. Și a treia este declararea indezirabilă; e destul de similară cu a doua categorie, numai că în cazul celei de-a a doua categorii, adică expulzării, este nevoie de a comite anumite abateri de la lege, iar în cazul indezirabilității nu este nevoie de asta și, spre deosebire de expulzare, indezirabilitatea, decizia de indezirabil se ia de către o autoritate administrativă, Biroul de Migrație și Azil, și nu de către judecători”. 

În acest caz, potrivit legislației, modul cum au fost scoși din țară pare să se încadreze a capitolul declarării cetățenilor turci drept indezirabili. O procedură standard, dar care nu este confirmată de Biroul de Migrație și Azil și nici nu a apărut în comunicarea oficială de la începutul acestui caz. 

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco susține că toată această bâlbâială demonstrează faptul că „la început capii regimului au luat decizia și au trimis 7 oameni nevinovați în închisorile lui Erdogan, după care s-au apucat să studieze legislația și să vadă care este procedura legală în astfel de cazuri + să facă documentele necesare.

Filmul expulzării celor 6 cetățeni turci:

La data de 6 septembrie curent, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șase persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută. 

După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS mai apare o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați, însă nu se spune în ce direcție.

Surse UNIMEDIA ne-au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

Prima reacție a venit de la Amnesty International Moldova, care s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

Mai apoi, au venit zeci de mesaje pe rețelele de socializare din partea profesorilor, părinților și ai elevilor. 

Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.

De asemenea, zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până seara târziu, în speranța de a afla noi informații.

În schimb, reacțiile oficialilor au venit seara, iar din ele se subînțelege că operațiunea a avut loc deja cu succes, ceea ce ar însemna că cetățenii turci au fost expulzați.

Președintele țării, Igor Dodon, acuză presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”. 

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci, iar Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei șase cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova.

Operațiunea SIS a ajuns în atenția UE. Astfel, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și prim-ministrului, Pavel Filip,  prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.

De asemenea, cu o reacție dură în acest sens, a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.

Și în presa română, subiectul este pe larg mediatizat, Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureştean,finanţat de organizaţia Lumina, care susţine şi instituţia din Moldova, spune că acuzaţiile sunt un "serviciu" pentru Recep Erdogan.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub