Andrei Popov: Asistăm la un nou „meci aranjat”; Eugen Sturza este folosit drept carne de tun, iar ulterior se va desemna un alt candidat convenabil pentru PD și PSRM

Eugen Sturza nu va deveni ministrul al Apărări, iar tot ce se întâmplă pe arena politică este un spectacol bine regizat. Declarațiile aparțin președintelui Institutul pentru Inițiative Strategice IPIS, Andrei Popov.

Andrei Popov: Asistăm la un nou „meci aranjat”; Eugen Sturza este folosit drept carne de tun, iar ulterior se va desemna un alt candidat convenabil pentru PD și PSRM
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit acestuia Eugen Sturza este folosit drept pion de sacrificiu.

„Nu am nicio informație din interior, dar sunt aproape sigur că atât Vlad Plahotniuc cât și Igor Dodon știu bine că Eugen Sturza nu va deveni viitor Ministru al Apărării. Cred că asistăm la un nou spectacol regizat după calapodul cu uninominalul care era din start propus de Vlad Plahotniuc nu pentru a fi aprobat, dar ca o diversiune tactică pentru a-i oferi posibilitatea președintelui Dodon să demonstreze propriului electorat că el „opune rezistență”, după care să facă ceea ce trebuie și voteze varianta dorită de la bun început de democrați - sistemul mixt”.

Pub

„Cam tot așa, apropo, a fost propusă și doamna Valeria Sincai pentru ambasador la Viena, doar pentru a-i oferi Președintelui posibilitatea „să se opună cu fermitate”, după care să adopte candidatura lui Victor Osipov (dar și a altor ambasadori) convenita de la bun început pentru această funcție”, mai spune Popov.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Austria a mai punctat că se pare că Eugen Sturza cu sau fără voia acestuia și a conducerii PPEM, este folosit drept carne de tun, pion de sacrificiu doar pentru a crea aparentele de luptă aprigă acolo unde, în realitate, asistăm la un nou „meci aranjat”.

„Pronosticul meu este ca:
- Președintele Dodon, evident, va respinge candidatura,
- Democrații, așa cum a promis astăzi Vlad Plahotniuc, îl vor mai propune încă o dată, 
- președintele Dodon se va bate „ca un leu” și îl va bloca și a doua oară, 
- după care va interveni Curtea Constituțională, 
- după care din nou rezistența și nesupunerea Președintelui,
- săptămâni în sir - suspans, tensiune, intrigă în societate
- Mult, mult fum, multe, multe știri la ambele trusturi media, multe acuzații reciproce și ultimatumuri, 
- si când deja va părea ca iată, iată, izbucnește un război veritabil dintre cele două tabere, brusc - opa - părțile vor face cate un pas înapoi.

 

Popov prognozează că Democrații, „în numele interesului național”, vor propune o candidatură de compromis „(cea care deja se pregătește în taină să depună jurământ și ceea care le convine), iar președintele va anunța o noua „victorie”... și o va accepta în aceeași zi, probabil pe la sfârșit de octombrie”, a conchis acesta.

UNIMEDIA amintește că Partidul Democrat din Moldova anunță că pregătește modificarea Constituției Republicii Moldova. Într-un briefing de presă susținut astăzi, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că în Constituție va fi introdusă o referință care va spune că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub