Andrei Năstase, despre raportul Comisiei de la Veneția, făcut ieri public: Criticile vor provoca o reacție în lanț către celelalte instituții europene

Raportul Comisiei de la Veneția vine să reconfirme faptul că judecătorii europeni rămân consecvenți în expertiza extrem de critică a modificării inoportune a legislației electorale operate de către guvernarea cleptocratică de la Chișinău. Cel puțin asta a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase, în urma raportului Comisiei de la Veneția, făcut ieri public.

Andrei Năstase, despre raportul Comisiei de la Veneția, făcut ieri public: Criticile vor provoca o reacție în lanț către celelalte instituții europene
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit liderului Platformei DA, reacția în lanț nu va întârzia să se propage către celelalte instituții europene, inclusiv către Consiliul Europei și Uniunea Europeană.

„Ambițiile puerile ale binomului Plahotniuc-Dodon aruncă țara în zona gri a democrației, amânând asistența macroeconomică, alungând investitorii străini, mereu sensibili la derapajele inadecvate ale guvernării oligarhice. Mai mult, trezește nedumerire și consternare prima reacție a regimului, cinică și iresponsabilă, care promite implementarea recomandărilor abia în celălalt ciclu electoral”, a declarat Andrei Năstase pentru UNIMEDIA.

Pub

Președintele PPDA spune că frica de a pierde puterea și a răspunde în fața oamenilor pentru jafurile comise, administrarea „păguboasă și călcarea în picioare a drepturilor și libertăților fundamentale împinge regimul la aplicarea cu orice preț a unei legislații care să-i permită fraudarea masivă a următoarelor alegeri, capitale pentru destinul democratic al Republicii Moldova”, a conchis acesta.

UNIMEDIA precizează că, ieri, Comisia de la Veneția (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept), în comun cu Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), a emis o nouă declarație privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova.

Declarația este o completare a raportului emis la 15 iunie 2017 și vine să examineze dacă recomandările anterioare au fost sau nu luate în considerație. 

Astfel, Comisia de la Veneția și-a reiterat poziția din anul trecut: "Remarcile făcute în 2017 rămân valabile și Comisia de la Veneția și ODIHR regretă că această recomandare fundamentală nu a fost respectată. Rămâne de văzut cum va fi implementat acest sismtem mixt în alegerile care urmează", se scrie în declarația celor două instituții.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub