Analiză BOP: Ilan Șor și partidul său în topul preferințelor alegătorilor

Cea mai cotată cercetare sociologică din Republica Moldova – Barometrul Opiniei Publice – confirmă rezultatele ultimelor sondaje difuzate în ultimele săptămâni și care cotează Partidul ȘOR cu șanse reale de a accede în Parlament după alegerile de la sfârșitul anului. 

Analiză BOP: Ilan Șor și partidul său în topul preferințelor alegătorilor

De asemenea, liderul formațiunii, Ilan Șor, a ajuns în topul politicienilor care se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor. Intenția de vot pentru Partidul ȘOR a crescut de câteva ori în ultimul an și a ajuns la 6% (din respondenții care au prezentat o opțiune de vot), scor electoral care îi oferă posibilitatea de a accede în viitorul Parlament, alături de alte câteva formațiuni politice – PSRM, PAS, PDM, PDA și PCRM - potrvit BOP, ale cărui rezultate au fost prezentate luni, 14 mai.

Contrar stereotipurilor, cei mai mulți alegători ai Partidului ȘOR sunt tinerii și persoanele de vârstă medie – câte 8%, dar și cu nivel mediu sau înalt de educație – 6-7%. Iar printre pensionari și persoane cu nivel scăzut de educație, intenția de vot este de 2-4%.

BOP, care este cea mai cu tradiții cercetare sociologică din Republica Moldova, arată și o creștere a încrederii populației în Partidul ȘOR – 14%, aproape la același nivel cu încrederea în PDA, dar mai mult decât în unele partide parlamentare, precum PL sau PLDM. Partidul ȘOR a depășit la acest capitol formațiunea condusă de Renato Usatîi, până recent una din lidere la capitolul încrederea electoratului.

Și Ilan Șor a intrat în Top 5 politicieni care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, fiind la același nivel cu liderul PDA, Andrei Năstase. El este depășit la acest capitol doar de președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și președinta PAS, Maia Sandu. Ilan Șor i-a depășit în acest fel pe politicieni mult mai experimentați precum fostul președinte, Vladimir Voronin, președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, sau pe fostul primar de Bălți, Renato Usatîi.

Este de menționat că ratingul Partidului ȘOR a crescut constant, iar BOP este deja al doilea sondaj care îl cotează la 6%, după cel al Centrului de Cercetări Sociologice, prezentat săptămâna trecută.

Evoluția în ascensiune a Partidului ȘOR a început odată cu preluarea conducerii Mișcării „Ravnopravie” de către primarul de Orhei, Ilan Șor, în iunie 2016 și elaborarea unui plan de reformare radicală a organizației politice.

Experții susțin că succesul se datorează în cea mai mare parte realizărilor înregistrate de Ilan Șor și echipa sa la Orhei, unde au finalizat un șir de proiecte pe care și le asumase în campania electorală. Evoluția Partidului ȘOR îi deranjează însă pe concurenții săi politici, dovadă fiind presiunile în cele două campanii electorale la care a participat – prezidențialele din 2016 și alegerile locale noi pentru funcția de primar al Chișinăului din acest an, când candidații Partidului ȘOR au fost excluși abuziv din campania electorală.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub