Analist politic: Ce interese urmăresc partidele prin modificarea Codului Electoral

De ce se insistă pe modificarea sistemului electoral și pe trecerea la sistemul mixt al alegerilor parlamentare? De ce se dorește acest lucru înainte de alegerile din toamnă? De ce Partidul Comuniștilor nu dorește aceste modificări și ce interese urmărește Partidul Democrat? 
 
La aceste întrebări a răspuns analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă, transmite UNIMEDIA.
 
Analist politic: Ce interese urmăresc partidele prin modificarea Codului Electoral
Poză simbol (Foto: gandul.info)

Potrivit lui, orice opoziție pledează pentru un sistem electoral proporțional pentru că aceste sisteme ajută opoziției să își adune toate voturile celor care îi susțin. Pe de altă parte, cei care ajung la guvernare vor cumva să disipeze votul opoziției pentru a se menține la guvernare.
 
„Sistemul proporțional ar fi bun și a fost, probabil, bun, atunci când se presupunea că el va duce la consolidarea și instituționalizarea partidelor politice și, iată că, nu a dus. În cazul Republicii Moldova, în loc de partide instituționalizate, am obținut partide-clanuri care au monetizat viața partinică, viața politică din Republica Moldova și au instaurat la toate funcțiile publice, peste tot unde se poate, oamenii lor care să fie utilizați, folosiți în campania electorală. De aici vine protestul partidelor mici și al opoziției parlamentare”, menționează Igor Boțan.
 
În opinia analistului, și sistemul mixt nu va aduce schimbările intuite, dimpotrivă, deputații nu vor deveni mai independenți. „De când partidele, care promovează acest sistem, s-au pătruns de importanța reprezentării adecvate a cetățenilor? Deci noi, cetățenii, suntem în drept să presupunem apriori pentru că știm istoria lor, știm cum au evoluat, în ultimii 4 ani de zile, suntem în drept să presupunem că au ceva ascuns în sân sau în gând…”, subliniază Boțan.
 
UNIMEDIA reamintește că la Comisia de la Veneția a ajuns un proiect de modificare a Codului Electoral, proiect neînregistrat încă în Parlament, care prevede introducerea votului uninominal și micșorarea pragului electoral.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub