(altfel.md) Băile de la Ungheni. Povestea „litoralului” preferat al moldovenilor de altădată

Pare incredibil, dar la doar 20 kilometri de Iaşi, la Ungheniul de pe malul drept al Prutului, zac în uitare Băile de la Ungheni, o stațiune foarte populară în a doua jumătate a secolului XIX. Era vestită pentru apele sale binefăcătoare pentru femei şi-n care, pe la 1840, se îmbăia şi nevasta domnitorului Mihail Sturza, la care boierii mergeau cu trăsurile, iar „prostimea” cu harabalele evreieşti - căruţe cu o platformă mare pe care călătorii stăteau cu picioarele atârnate, notează Altfel.md cu referire la Cotidianul de Iași.

Cotidianul de Iași

Până să apară căile ferate, moldovenii de pe malurile Prutului aveau puține posibilități de a-și petrece timpul liber cu activități în aer liber în afara localităților. Scăldătoarea de la Ungheni, în fond nimic altceva decât o plajă și niște cabine de lemn pentru ca doamnele să se poată îmbăia fără ca trupul să le poată fi văzut de bărbați, au fost amenajate de pe vremea lui Mihalache Sturza, pe la 1840, scrie Cotidianul de Iași.

El a fost suficient de isteț ca să observe că Prutul este în fond un râu de munte, care aduce cu el și îl presară prin meandre un nisip mai fin decât cel al plajelor Mării Negre. Un astfel de cot în care se aduna nisipul, era la Ungheni. Iar amenajarea unui loc de vilegiatură (vacanță petrecută de cineva în afara locului său de domiciliu) săptămânală a fost o sarcină ușoară pentru Sturza. Boierii mergeau cu trăsura, târgoveții, cu poștalionul. Iar încet, încet, scăldătoarea a devenit stațiune în toată regula.

Apogeul popularității însă, stațiunea l-a atins după deschiderea căii ferate Iași-Ungheni. 

Pentru a afla mai multe despre Scăldătoarea de la Ungheni, accesați Altfel.md.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.